Június elejétől naponta átlagosan 10 ezer kérelem érkezik a szerbiai belügyminisztériumhoz, ami az útlevelek és személyi igazolványok kiadására vonatkozik – írja a 021.rs.

Korábban már többször is beszámoltunk arról, hogy Szerbiában nem egyszerű személyi-, illetve úti okmányokhoz jutni, a nagyobb városokban több órás a várakozás, hosszú sorokban állnak az emberek az okmányirodák előtt.

Fellázadtak a személyi okmányokra várakozó újvidékiek (videó)

A belügyminisztérium közleménye szerint mindent megtesznek, hogy kielégítsék a polgárok igényeit, de a járvány ideje alatt sokan nem cserélték időben az okmányaikat, ezért alakult ki a jelenlegi helyzet.

Csak a hétfői nap folyamán 9.139 útlevél és 3.164 személyi igazolvány került kiadásra, ami rekordnak számít. A járvány előtt, a 2019-es év azonos időszakához viszonyítva 40 százalékkal több dokumentumot adtunk ki” – áll a közleményben, amelyben arra is felhívják a figyelmet, hogy aki utazni akar, ne várja meg az utolsó pillanatot az útlevél elkészítésére, és a személyi igazolványokat is idejében igényeljék a polgárok.

A közlemény arra is kitér, hogy azokban az irodákban, amelyekbe sok igénylés érkezett, növelték a tolóablakok számát, illetve a munkaidőt is meghosszabbították.

Hosszú a sor az okmányiroda előtt (Fotó: 021.rs)