Szerbia állampolgárai péntektől turistaként már beutazhatnak az Európai Unió országaiba, de ehhez az érvényes szerb útlevél mellett eleget kell tenni azoknak a feltételeknek is, amelyeket az egyes országok meghatároztak. Az EU nagykövetei szerdán fogadták el azt a javaslatot, amely szerint Szerbia átkerült a járványügyi szempontból biztonságosnak minősített országok listájára. A javaslat pedig pénteken lép életbe.

A javaslat értelmében megszűnik a Szerbia ellen tavaly bevezetett beutazási tilalom, azonban minden uniós ország saját maga dönti el, hogy belépéskor vakcinaigazolványt, vagy negatív tesztet kér, esetleg karantént rendel el.

Tatjana Matić kereskedelmi, idegenforgalmi és távközlési miniszter csütörtökön kijelentette, hogy Szerbia már több uniós országgal írt alá kétoldalú szerződést a digitális védettségi igazolvány kölcsönös elismeréséről, egyebek közt Görögországgal, Magyarországgal és Szlovéniával, míg a Csehországgal aláírt megállapodás hétfőn lép életbe.

Horvátországba oltási igazolással lehet belépni, a horvát hatóságok minden, a Szerbiában használatos valamennyi vakcinát elfogadják, de ugyanúgy negatív PCR-teszt, gyors antigén teszt birtokában is be lehet utazni, és azok is beléphetnek Horvátországba, akik igazolni tudják, hogy átestek a fertőzésen.

Spanyolország ellenben csak azokat a személyeket engedi be, akiket az Európai Gyógyszerügynökség, vagy az Egészségügyi Világszervezet által jóváhagyott vakcinák valamelyikével oltottak be.

Szerbia mellett péntektől járványügyi szempontból biztonságos országnak fog számítani Albánia, Észak-Macedónia, valamint az Egyesült Államok, Hongkong, Libanon, Makaó és Tajvan.

Az EU kéthetente vizsgálja felül a harmadik országokban uralkodó járványhelyzetet, és ez alapján szerkeszti a biztonságos országok listáját.

A szerb útlevél mellé az uniós országok vakcinaigazolást, vagy negatív tesztet is kérhetnek (Fotó: Archív)