Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Szerbiai Gyógyszerügynökség jóváhagyta a Pfizer–BioNTech koronavírus elleni védőoltásának alkalmazását a 12-16 éves korosztály számára, ez viszont csak akkor kezdődhet el, ha a nemzeti immunizációs bizottság is rábólint – ezt Verica Jovanović, a Batut Közegészségügyi Intézet igazgatója nyilatkozta a közszolgálati televíziónak.

A szerbiai gyermekorvosok támogatják a 12-16 éves korosztály oltását

Szavai szerint ez az intézmény is megkezdte a saját hatáskörébe tartozó lépések megtételét, majd a nemzeti immunizációs bizottság is megvizsgálja az a kutatási eredményeket, majd dönt arról, hogy javasolja-e a fiatalok immunizációját.

 

Napirenden van a korosztály immunizációjának kérdése. Több országban már engedélyezték ezt, más helyeeken majd szeptemberben kezdik oltani ezt a generációt, hogy megakadályozzák az iskolákban a vírus terjedését. Ha a nemzeti immunizációs bizottság engedélyezi az oltást, akkor a gyerekek az egészségházakban kaphatják meg a vakcinát. Rendkívül fontos szerepük lesz a folyamatban a gyermekorvosoknak, mert ők lesznek azok, akiknek fel kell mérniük, hogy egészségi állapottól függően az adott gyerek megkaphatja-e az oltóanyagot – mondta többek között Verica Jovanović.

Illusztráció (Fotó: Tanjug)