Napok óta rengeteg bejegyzés született a közösségi oldalakon azzal kapcsolatban, hogy a labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzéseinek idejére a kábeltelevíziós szolgáltatók elsötétítik a magyarországi M4 Sport csatornát, így nagyon sokan nem tudják követni a mérkőzéseket.

A legtöbb szolgáltató még gond nélkül leadta a háromgólos olasz győzelemmel végződött nyitómérkőzést, azonban másnap délután már sötét képernyő fogadta a nézőket. Mivel a magyarok lakta területen a legtöbben a Sat-trakt felhasználói, így nem meglepő, hogy a népharag középpontjába ők kerültek, annak ellenére, hogy ugyanígy járt el például a Telekom is. Mivel az emberek a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokság óta három évet vártak egy újabb nagy focitornára, így a haragjuk és a felháborodottságuk érthető volt. A Sat-trakt a hivatalos Facebook-oldalán június 12-én, vagyis az Európa-bajnokság második napján a következő bejegyzést tette közzé:

„Az Európa-bajnokság kizárólagos közvetítésére szóló jogokkal a Szerb Köztársaság területén a United Media nevű cég rendelkezik, amelynek tulajdonában áll a Nova S nevű televíziós csatorna, ahol a mérkőzéseket közvetítik. A 2021-es Európa-bajnokság összes lejátszott mérkőzése alatt törvény által szabályozottan kötelességünk, hogy a regionális és nemzetközi csatornákat, ahol a mérkőzéseket közvetítik beszüntessük a hálózatunkban a mérkőzések időtartamára. Köszönjük a megértésüket.”

https://www.facebook.com/sattrakt/posts/4411447845532151

Ez a közlemény, ahogy a hozzászólásokat végigböngészi az ember, egyáltalán nem nyugtatta meg a felhasználókat, akik még jobban felháborodtak, ugyanis ekkor szembesültek először azzal, hogy a törvényeket tiszteletben tartó szolgáltatók az Európa-bajnokság elejétől a végéig nem engedhetik meg maguknak azt, hogy ne sötétítsék el az M4 Sport arra az időre, amikor az Eb-mérkőzései zajlanak. Más kérdés, hogy erről a helyzetről sokkal korábban illett volna értesíteni a felhasználókat, akik bekészítették az italt, és várták a mérkőzéseket. Mint kiderült, hiába, ugyanis az M4 Sporton nem fogják tudni követni a meccseket.

Köztudott, hogy a United Media céghez tartozó csatornák, a Nova S és az N1 Televízió sem a hatalom szekerét tolják, helyette rámutatnak a problémákra, olyan kérdéseket tesznek fel, amelyek az állami támogatással alaposan kitömött tájékoztatási eszközöknél dolgozó újságíróknak eszükbe se jut, vagy, ha mégis, akkor a felettesük tiltja meg nekik, hogy feltegyék őket az általuk hímes tojásként kezelt politikusoknak.

Így történhetett meg, hogy azon szolgáltatók – amelyek korábban nem vették meg az EON csomagját – felhasználói Eb-mérkőzések nélkül maradtak.

Mi a megoldás?

Minden problémára létezik megoldás, s így van ez ebben az esetben is. A legegyszerűbb és a legolcsóbb, ha valaki erre a linkre kattint: itt ugyanis az M4 Sport által élőben közvetített tartalmakat találja majd abban az időben, amikor zajlik a közvetítés.

A másik pedig, hogy igényeljük az EON sportprogramját, amely természetesen tartalmazza a Nova S csatornát is, amely közvetíti a mérkőzéseket. Emellett harminc napon keresztül még 15 sportcsatornát kapunk, három készüléken (mobil, tablet, laptop, asztali számítógép) és egy okostelevízión is használhatjuk akár egyidőben, mindezért ezer dinárt kell fizetnünk. A jó hír, hogy SMS-ben is elő lehet rá fizetni, s utána pár másodperc múlva már nézhetők is a meccsek, s nem mellékesen, minden tartalmat hét napig bármikor visszanézhetünk. Nem kell szerződést kötnünk, amikor elmúlik a harminc nap, akkor a csomag automatikusan elérhetetlenné válik. Akinek nem újabb, két-három éves okostelevíziója van, annak az alkalmazás mellé vennie kell egy EON Boxot is, ami felokosítja a készüléket. Ez viszont egy újabb 6500 dináros tétel lesz, így bizonyára többen is meggondolják majd, hogy akarják-e a televízión is követni a meccseket, vagy beérik az asztali számítógép monitorjával. Hogy a televíziója alkalmas-e az EON Box nélkül is a csatornák követésére, azt ide kattintva tudja leellenőrizni.