Polgárok, környezetvédők és politikai aktivisták gyűltek össze szombaton Nagybecskereken, a kínai gumiabroncsgyár előtt, hogy rámutassanak: a kínai befektetők és a szerb kormány folyamatosan megszegik a hatályos törvényeket és szennyezik a környezetet.

A Linglong gyár előtt összegyűlt demonstrálók „levegőt, vizet és szabadságot” követelnek, a törvények betartását és betartatását, valamint azt ígérik, követeléseiket hétfőn átadják a belgrádi kínai nagykövetnek is, tudatta a Nova.rs portál.

„Ez nem politikai gyűlés, nem is a kínaiak ellen demonstrálunk. Nagybecskereknek 17 éve nincs vízvezetéke, míg a Linglong az üzemen belül a gyár szükségleteit kielégíteni hivatott vezetéket épít. Pillanatnyilag a gyárban csak kínai munkások vannak, a helyieknek ebből a vállalatból nincs haszna és tartok tőle, hogy nem is lesz, kára viszont annál inkább. A 900 munkahely megéri ezt a környezeti károkozást?” – vetette fel Nataša Velemir, a Néppárt képviselője.

„Ez egy virágzó város volt a török hódoltság idején, az Osztrák-Magyar Monarchia korában, a Jugoszláv Királyság és később Jugoszlávia fennhatósága alatt – most viszont tönkrement. Nagybecskereken a legkeresettebb áru a nyugtató és az antidepresszáns. Az emberek nem látják a kiutat. Ez a kínai külpolitika horrorja. Évtizedek óta mérgezett vizet iszunk, most meg még tüdőrákosok is leszünk” – mondta el az egyik környezetvédelmi aktivista.

A demonstrálókhoz csatlakoztak azok a polgárok is, akik a Rio Tinto ellen küzdenek már évek óta.

A több száz demonstráló között jól láthatóan különültek el a polgárok és a politikai aktivisták egymástól. A tüntetők azt kérdezték, miért kellett kínai befektetőknek adományozni száz hektárnyi termőföldet egy „koszos gumigyár” felépítése érdekében. Szerettek volna adatokat hallani arról is, hogy pontosan mekkora és milyen kedvezményeket kap a kínai befektető, emellett sérelmezték, hogy a gyárat biztosító cég dolgozói több ízben zaklatták a polgári aktivistákat és újságírókat.