Ezen a héten is fellapoztuk a világsajtót, amely arról ír, hogy Mladić az élete végéig marad a börtönben, Biden érkezik Európába, Izraelben újabb dráma zajlik, a német kereszténydemokraták pedig feltámadtak. 

Megalakult az Európai Ügyészség

Június 1-jétől megkezdi működését az Európai Ügyészség (EPPO), az uniós pénzek védelme érdekében létrehozott, 22 uniós tagállam részvételével induló nyomozóhatóság. Ezt a szervezet székhelyén, Luxemburgban jelentették be. A Neue Zürcher Zeitung erről ezt írja:

„Laura Codruta Kövesi, a félelmet nem ismerő, tapasztalt romániai korrupcióvadász vezetésével megalakult Luxemburgban Európai Ügyészség. A hatóság megalapításában Dánia, Írország, Lengyelország, Svédország és Magyarország nem vett részt. Ez igen nagy probléma különösen Magyarország és Lengyelország esetében, mivel e két ország az uniós források legnagyobb nettó kedvezményezettjei közé tartoznak. A józan ész azt sugallja, hogy ha egy ország nagy összegeket fogad el, akkor hajlandónak kell lennie arra is, hogy a pénz felhasználását ellenőrizzék. Ez a belátás hiányzik Budapesten és Varsóban.”

Netanjahu drámája

A Zürcher Tages-Anzeiger Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatali idejének végéről ír:

„A miniszterelnök a lehetséges utódjának megválasztásáig tartó néhány napot arra fogja felhasználni, hogy szétzúzza ellenfeleinek többségét. Amennyiben ez nem sikerülne neki, akkor minden erejét arra fogja összpontosítani, hogy szétbomlassza az új koalíciót.

Dráma zajlik.

A koalíciós megállapodás aláírása megmutatta, hogy mennyire improvizáltan működik az új szövetség, mennyire hiányzik belőle a politikai súly. A koalíció annyira heterogén, hogy hosszú megmaradása nem valószínű – ha egyáltalán létrejön belőle az új egység.”

A multik globális adója

A világ leggazdagabb országainak (G7-ek) pénzügyminiszterei megállapodtak abban, hogy támogatják a legalább 15 százalékos minimumadót, hogy megállítsák az adóparadicsomok versengését a technológiai óriásokért. Az oszlói Aftenposten napilap szerint:

„Ez történelmi fordulópont. A technológiai óriáscégek eddig sokat kerestek azzal, hogy a nemzetközi közösség nem tudott megállapodni az adószabályozásban, és emiatt kiélezett verseny alakult ki a társasági adók terén.”

„Az Egyesült Államok profitál legtöbbet a globális minimumadóból” – jósolja a sanghaji Jiefang Ribao:

„Az új szabályozás abba az adóreformba illik, amelyre Biden amerikai elnök törekszik. Biden azt reméli, hogy ezáltal visszahozza az amerikai vállalatokat az alacsony adókulcsokkal rendelkező országokból. Európa számára viszont ez a megállapodás már kevésbé kedvező.”

Eddig nagyon jól jártak az amerikai milliárdosok, írja a Düsseldorfban megjelenő német gazdasági napilap, a Handelsblatt:

„A leggazdagabb amerikaiak alig fizettek adót az elmúlt években. Ez derül ki a vagyonosok adóbevallásaiból, amelyek a héten kerültek nyilvánosságra.

2018-ban Elon Musk nem fizetett jövedelmadót, Michael Bloomberg és Soros György pedig csak minimális összeget utalt át a kincstárba. Warren Buffett 24,3 milliárd dollárral lett gazdagabb 2014 és 2018 között, de ebből csak 0,1 százalék körüli adót fizetett. Jeff Bezos pedig 2011-ben veszteségekről számolt be, és a multimilliárdos még 4000 dolláros adójóváírást is kapott gyermekei után…”

A CDU győzelme Szász-Anhaltban

A varsói Rzeczpospolta napilap a német CDU tartományi választási győzelmét elemzi:

„Armin Laschetnek, a CDU elnökének az esélyei jelentősek a kormányzás folytatására még akkor is, ha Angela Merkel elhagyja a politikát. Feltéve, hogy a kereszténydemokraták és a bajor testvérpártjuk, a CSU szövetségi szinten képesek lesznek legyőzni a Zöldeket, akik ott páratlan támogatást élveznek és a felmérések szerint már két-három százalékponttal megelőzték az Uniót. Azonban Annalena Baerbock kancellárjelölt győzelmi esélye olvadóban.”

Mladić az élete végéig börtönben marad

Ítéletet hirdetett a Ratko Mladić volt boszniai szerb tábornok által elkövetett emberiség ellenes bűnök ügyében kedden az ENSZ Nemzetközi Büntetőbírósága. A Neue Zürcher Zeitung a Büntetőbíróság korábbi munkáját dicséri:

„A jugoszláviai harcokban részt vevő felek vezetőpolitikusait és a katonai vezetőket is vád alá helyezték, letartóztatták és tisztességes eljárás után hosszú börtönbüntetésre ítélték. Erről ma az afganisztáni és a közel-keleti háborús bűncselekmények áldozatai csak álmodozhatnak.“

Biden Európában

A stockholmi Dagens Nyheter napilap így kommentálta Joe Biden amerikai elnök európai látogatását:

„Biden meglátogatja Johnson miniszterelnököt, majd a G7-en, a NATO-n és az EU-n lesz a sor.  A jövő héten pedig Putyin orosz elnökkel találkozik Genfben. Biden szerint utazásának célja a barátságok megszilárdítása a szövetséges országokkal. A Trump-évek után a transzatlanti tengely visszatért. De ez nem jelenti azt, hogy jön a Megváltó: csak a kapcsolatok normalizálódnak.”

Joe Biden és a felesége integet a repülőgépről kiszállva. Úton Európába. (Fotó: Sky News)