Németország pénteken levette a koronavírus-járvány szempontjából kockázatos besorolású országok úgynevezett „vörös” listájáról Szerbiát, több más nyugat-balkáni országgal együtt, értesült a Blic.

A fertőzöttek számának csökkenésére való tekintettel a Robert Koch Intézet (RKI) több, eddig kockázatosnak besorolt országot vett le a listáról, egyebek közt Ausztriát, az Egyesült Államokat, Kanadát, Örményországot, Azerbajdzsánt, Libanont, Moldvát, Ukrajnát és Ciprust.

Szerbián kívül a következő nyugat-balkáni országokat törölték a „vörös” listáról: Bosznia, Koszovó, Montenegró és Észak-Macedónia.

A kockázatos besorolású országok listájáról való lekerüléssel elhárultak a Németországba való utazás járványügyi akadályai.

Az RKI közleménye szerint az új szabályok a jövő héttől lépnek érvénybe.

Az, hogy a Robert Koch Intézet Szerbiát és a nyugat-balkáni országokat levette a kockázatos besorolású országok listájáról, befolyással lesz más EU-s országokra beutazási politikájára is, ugyanis például Ausztria a területére való belépés szabályait ugyancsak a németországi intézet listája alapján határozza meg.

Illusztráció (Fotó: Pixabay)