Az Európai Unió tagországai nem adtak Szerbiának zöld fényt, hogy a csatlakozási folyamat keretében újabb tárgyalási fejezeteket, vagy klasztereket nyisson meg, ellenben arról megegyeztek, hogy egy kormányközi konferenciát szerveznek, ahol bemutatják a tárgyalások új metodológiáját, és a csatlakozási folyamatra vonatkozó következő lépéseket, tudta meg az RTS brüsszeli diplomáciai forrásokból.

A szerb állami televízió szerint az uniós országok zöme nem támogatta a hármas és négyes klaszter megnyitását, mivel úgy értékelték, hogy Szerbia, a bizonyos előrelépések ellenére sem fejlődött eleget, különösen a jogállamiságot illetően.

Kompromisszumos megoldásként egy olyan határozat született, hogy június 22-én Szerbiával egy „magyarázó” kormányközi konferenciát tartanak, amellyel kifejeznék, hogy támogatják Belgrádot azok a reformok végrehajtásában, amelyek azt eredményezhetik, hogy majd valamelyik következő kormányközi konferencián megnyílhatnak a tárgyalási fejezetek.

A diplomáciai források szerint az Európai Bizottság egy belső vita során azt az álláspontot képviselte, hogy június 22-én nyissák meg a harmadik és negyedik klasztert, mivel úgy értékelte, hogy Szerbia ért el bizonyos eredményeket, a nyitás pedig további bátorítást adna az országnak a joguralom területén tapasztalható helyzet javításához.

Ennek ellenére a tagállamok többsége, egyebek közt Németország, Hollandia, Belgium, Luxemburg, Dánia, Svédország, Finnország, Írország, Horvátország és Bulgária azon az állásponton volt, hogy a fejezetek megnyitásához több időre és konkrétabb eredmények felmutatására van szükség, míg néhány tagállam azt a kérdést is felvetette, hogy Szerbia kül- és biztonságpolitikája nincs összhangban az Euurópai Unió politikájával.

Az Európai Bizottság álláspontját és számos európai ország, a klaszterek megnyitására vonatkozó erőteljes támogatását figyelembe véve az Európai Unió megpróbál bátorító üzenetet küldeni Belgrádnak, tekintettel arra, hogy az elmúlt másfél évben egyetlen tárgyalási fejezet sem nyílt meg.

A bővítés új metodológiája alapján a tárgyalási fejezeteket hat tematikus egységbe és klaszterbe csoportosították. A négyes számú klaszter, melynek megnyitását hangoztatták, négy fejezetet tartalmaz, melyek a szállítmányozási politikára, az energetikára, a környezetvédelemre és a transzeurópai hálózatokra vonatkoznak.

Szerbia egyébként 2014-ben kezdte meg a társulási folyamattal kapcsolatos tárgyalásokat, és az összesen 35 fejezetből eddig 18-at nyitottak meg, 2-őt pedig ideiglenesen zártak le.

  Illusztráció (Fotó: Archív)