Annak ellenére, hogy még mindig kevés az információ arról, hogy a gyerekeknek fel kell-e venniük a koronavírus elleni védőoltást, az elmúlt több mint egy év, a vírus mutációi a szakemberek szerint bebizonyították, hogy az ugyanolyan veszélyes lehet a gyermekekre is. Dr. Dragan Delić járványügyi szakember azt mondja, három ok biztosan van rá, hogy miért kellene a gyerekeknek is beoltatni magukat.

Először is láttuk, hogy a megbetegedettek számának egy százaléka 9 éve aluli gyermek volt. Amerikai tanulmányok szóltak azokról az esetekről is, amikor a vírus megtámadja a teljes szervezetet, minden szervet, amelyek végül felmondják a szolgálatot és halálos kimenetelű lesz a betegség – mondja dr. Delić.

Az első ok a vakcináció mellett tehát az orvos szerint az, hogy ha már egyetlen egy halálos esetről is tudunk, az elég kellene, hogy legyen, hogy gyermekünket meg akarjuk óvni ettől a betegségtől.

A második ok az, hogy a gyermekek potenciális vírushordozók, így megfertőzhetik azokat, akik továbbra sem akarják felvenni a védőoltást.

A harmadik ok a szakember szerint a mutációk száma. A vírs szaporodik, ezidő alatt pedig hibákat követ el, az oltás pedig a mutációk ellen is hatásos.

Dr. Nada Kuljić-Kapulica azt mondja, ahhoz, hogy a gyermek felvegye a védőoltást, egy járványügyi szakorvos és a gyermekgyógyász véleményére is szükség van. Meg kell vizsgálni a pillanatnyi állapotot, a gyermek állapotát és annak tudatában dönteni. Hozzátette, vélemény szerint előbb mindenki mást kellene beoltani, majd ezt követően jöhetnének a gyerekek. Előbb azokat kell meggyőzni a felnőtt populáció közül, akik még mindig bizonytalanok vagy nem akarják felvenni a védőoltást.

A Dr. Dragiša Mišović Gyermekklinika vezetője dr. Olivera Ostojić  azt mondja, a gyermekorvosok mindig a vakcináció mellett teszik le a voksukat.

Az ALIMS igazgatója dr. Saša Jaćović a Telegrafnak elmondta, a napokban jóváhagyják Szerbiában is, hogy Pfizerrel olthatóak legyen a 12 éven felüliek is.