A Rio Tinto Loznicánál, a Jadar-folyó mentén tervez lítiumkitermelést, a szennyezés, ami mindennek a következménye lehet viszont elérheti a fővárost is, írja a nova.rs. A szakemberek Dragana Đorđević vegyész és Branislav Božović geológus azt mondják, a szennyezés azt követően is fennállhat, miután a munkálatok befejeződnek.

„A salakot állandóan mossa majd az eső, az pedig a folyásokkal eléri majd Belgrádot is. A kénsav és az arzén veszélyeztetheti a vízellátást is, mindezt pedig egy alacsony bányabérért, véli Dragana Đorđević, a Vegyészeti Intézet szakmunkatársa. A szakember arra figyelmeztet, hogy minden kitermelt érc a hasznos anyagok mellett veszélyeseket is tartalmaz, mint amilyen az arzén, a higany, és az ólom.

„Ebben a bányában a lítium mellett az arzén is magas koncentrációban van jelen. A Jadaritot, amikor a felszínre hozzák, vegyi anyagokkal kezelik majd, hogy eltűnjenek belőle a toxikus anyagok. Mindezek az anyagok pedig ott maradnak majd a parton, a salakon, és végül a felszíni vizek, az eső ezeket bemossa majd a folyókba és a termőföldbe “, mondja Đorđević, hozzáteszi, a Jadarból a Drinába, a Drinából a Szávába jutnak majd ezek a mérgező anyagok.

Hasonlóan vélekedik Branislav Božović geológus szakember is. Azt mondja, ezzel veszélyeztetik a mezőgazdasági földterületeket, az embereket, akik ott élnek, és az egész környéket. Loznica épp, hogy megmenekült a cellulózszennyezéstől, mondja. Mindennek a kitermelésnek pedig az lenne a következménye, hogy Loznicától Belgrádig, és Valjevóig az egész régiót beszennyeznék.

  ( Gerald Simon, Pixabay)