Görögország módosította a beutazási feltételeket, így mostantól hatéves korig nem kell PCR-teszt ebbe az országba való belépéshez.

Aleksandar Seničić, a YUTA elnöke hozzátette, hogy a többi ország esetében általában oltási igazolás és negatív PCR-teszt kell a belépéshez, ami 72 óránál nem régebbi dokumentum. Görögország egyelőre nem ismeri el a negatív antigén-tesztet, de a minisztérium már kezdeményezte, hogy a bizonylat ezen fajtája is újra elismerhető legyen, írja a 021.rs portál.

Várhatóan egyébként június végétől 12 éves korig feltétel nélkül utazhatnak a gyerekek erre a népszerű nyaralóhelyre. Seničić emlékeztetett, hogy Görögország mindegyik vakcinát elismeri, azzal, hogy az újraoltást követően 14 napnak el kell telnie a biztonságos utazáshoz, de alternatíva a negatív PCR-teszt is.

Görögországba beléphetünk egyébként azzal az igazolással is, miszerint átestünk a koronavírus-megbetegedésen, azzal, hogy legalább két hónapnak el kell telnie a gyógyulás óta, de kilenc hónapnál viszont nem telhet el több.

„Hasonlóak a feltételek Bulgáriába, Szlovéniába és Horvátországba való beutazáshoz, azzal, hogy itt a negatív PCR mellett a negatív antitest teszttel is beléphetünk, amely nem lehet régebbi 48 óránál. Törökországba is ugyanezek a feltételek, kivéve, hogy oda a 18 éven aluliak utazhatnak minden feltétel nélkül.

Szerbiából minden feltétel nélkül utazhatunk Észak-Macedóniába, Montenegróba, Albániába és Bosznia és Hercegovinába. Várhatóan ebben a hónapban nyitja meg határait Olaszország, Portugália és Franciaország, de egyelőre még nem tudni, hogy milyen feltételek mellett.

Seničić annak a kezdeményezésnek a kapcsán, amelyet a YUTA indított, hogy azok a 18 és 30 év közöttiek, akik felveszik a védőoltást, utazási kedvezményeket kapjanak, elmondta, hogy egyelőre nem kaptak választ a minisztériumtól, de nagyon sok turisztikai iroda érdekelt lenne az ügyben.

Seničić azt is elmondta, javasolták, hogy a PCR-teszt költségeit is csökkentse az állam, úgy a hazai, mint a külföldi állampolgárok számára egyaránt.

A YUTA javasolta azt is, hogy Szerbia ismerje el az antitest-tesztet is, továbbá azok a gyerekek, akiknek szüleik felvették a védőoltást, az országba való belépéskor ingyenes PCR-teszt elvégzésére legyenek jogosultak, ezzel is motiválnák a szülőket a védőoltás felvételére.