Az epidemiológusok és az immunológusok is egyetértenek abban, hogy mindenkinek fel kell vennie a vakcina harmadik adagját is. A legfrissebb adatok szerint Szerbiában összesen 4.655.711 adag vakcinát használtak fel. 2.566.288 polgár vette fel az első oltást, míg mindkét oltást eddig 2.089.423 személy vette fel.

Az utóbbi időben egyre többször lehet hallani arról, hogy nem elég a két adag vakcina, egy harmadik, emlékeztető dózisra is szükség lesz.

Arról, hogy a kínai vakcina két adagja után egy harmadik adagra is szükség lesz már egy ideje beszélnek az immunológusok, de most Branislav Tiodorović epidemiológus azt mondta: mindegy, hogy melyik gyártó védőoltását vettük fel, szükséges lesz egy harmadik, emlékeztető dózisra is.

Tiodorović a Prva Televízión vendégszerepelve azt mondta: függetlenül a gyártótól, egy harmadik adagra is szükség lesz a második adagot követően hat, nyolc vagy 12 hónap után.

„Hasonló az eset, mint az influenzával. Az ellen is első körben fel kell venni a védőoltás mindkét adagját, majd évente egy emlékeztető vakcinára van szükség” – mondta a járványügyi szakértő. Szerinte ugyanez lesz a koronavírus elleni védekezés üteme is.

Hozzátette, nincs szükség arra, hogy a polgárok ellenőrizgessék, mennyi antitest van a szervezetükben, hiszen az attól függ, melyik védőoltást kapták meg, ahogy az is, hogy mikor kell majd felvenniük a harmadik adag vakcinát.

Miodrag Čolić immunológus is úgy véli, hogy a polgárokat valószínűleg évente be kell oltani a koronavírus ellen, hiszen átlagosan minden egyes védőoltás körülbelül egy évig hatékony.

Úgy értékelte, minden jel arra utal, hogy Szerbia közel áll a kollektív immunitáshoz, ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy óvatosnak kell lennünk, mert a koronavírusról még nem tudunk eleget.

„A járvány terjedése várhatóan lelassul, ehhez hozzájárul az átoltottság és a nyári meleg  időszak is. Úgy gondolom azonban, hogy a koronavírus elleni küzdelem ősszel várhatóan folytatódni fog, de talán nem olyan mértékben, mint eddig” – nyilatkozta Čolić a Szerbiai Rádió és Televízió hírműsorában.

Arra a kérdésre, hogy szükséges-e az antitesteket ellenőrizni, az immunológus hangsúlyozta, hogy ezek a vizsgálatok „nem szükségesek”.

(Fotó: Pixabay)