Branislav Tiodorović epidemiológus, a köztársasági válságstáb tagja kedden azt mondta, hogy június hónap folyamán Szerbiában már napi 100 alatt alakul az új koronavírus-fertőzöttek száma.

Tiodorović szerint a most hatályba lépett intézkedések is a fertőzöttek számának csökkenésére vezethető vissza, de szerinte továbbra is óvatosnak kell lenni.

Predrag Kon maszk nélkül üzent a polgároknak

„Reálisan kell értékelni a helyzetet, e hónap folyamán elérjuk azt a célt, hogy napi 100 alá csökkenjen az új fertőzöttek száma, a legjobb lenne egészen 35-ig leszorítani, akkor ott lennénk, ahol a legjobb európai országok vannak, amelyek alacsonyan tartják a fertőzöttek számát” – mondta Tiodorović az RTS műsorában.

 

Arra is kitért, hogy mikor rendezhetnek Szerbiában koncerteket, fesztiválokat.

„Mindez a fiatalok immunizációjától függ. A 18-35 évesek közötti oltási arány el kell hogy érje az 50 százalékot, ez a mostani  nagyjából 20 százalék nem elég. Ha meglesz az 50, akkor meg lehet szervezni a fesztiválokat, koncerteknek azok számára, akik beoltatták magukat, illetve nagatív PCR-teszttel, vagy antigén teszttel rendelkeznek. Ha jól használjuk ki az előttünk álló napokat, rövidesen elérhetjük a célt” – mondta többek között a szakember.

Branislav Tiodorović (Fotó: archív)