A szerbiai idegenvezetők nyílt levelet írtak Siniša Mali pénzügyminiszternek, amelyben nehezményezik, hogy az országban rajtuk kívül mindenki kap támogatást, míg ők a járvány miatt már 18 hónapja jövedelem nélkül vannak, írja a 021.rs.

Levelükben rámutatnak, hogy már másfél éve nem dolgozhatnak, az állam a segélyek osztásakor mégis nagy ívben kikerüli őket.

Az idegenvezetők emlékeztették Malit, hogy azt ígérte nekik, két minimálbért is kapnak majd júliusban, illetve augusztusban, és kérdőre vonták a minisztert, hogy hogyan lehet 18 hónapon át két minimálbérből megélni, fizetni a számlákat, az adót, a hitelrészletet, vagy az óvoda költségeit.

Rámutattak, hogy miközben Szerbia polgárai kétszer 30, a nyugdíjasok és a munkanélküliek kétszer 60 eurót kapnak, a beoltottak 3000 dinárt, az Ušće bevásárlóközpontban beoltottak e mellé még 5000 dináros utalványt is, az oltakozó fiatalok 50 eurós utalványt, a főváros pedig vásárolt egy egymillió euró értékű faátültető-gépet, mindeközben az idegenvezetőknek nem jutott pénz.

Az  idegenvezetők állítása szerint nekik még védőoltás sem jutott, pedig a legtöbb országban az idegenforgalomban dolgozókkal együtt az idegenvezetőket is beoltották.

A járványt megelőzően 1175 idegenvezető és 415 kísérő újította meg a tanúsítványát, ez pedig szerintük annyira elenyésző, hogy még egy komolyabb cég is képes lenne fél éven át biztosítani számukra a minimálbért, nemhogy egy olyan ország, amely azzal dicsekszik, hogy Európában az egyik legerősebb gazdasággal rendelkezik.

Illusztráció (Fotó: Pixabay)