Szegeden és Zentán egyaránt elkezdődött annak az Interreg-IPA-projektumnak a megvalósítása, melynek célja a sakk népszerűsítése a két városban, azaz a szerb-magyar határ mindkét oldalán. A másfél éves programsorozat vezető kedvezményezettje a szegedi Maróczy Géza Sportegyesület, szerbiai partnere pedig a Zentai Sakk-klub. A tervezett tevékenységek a legfiatalabb korosztálytól, azaz az általános iskolásoktól kezdve az ifjúsági korosztályon keresztül a felnőtt sakkozókig kiterjednek.

– Utóbbiak, vagyis a felnőtt zentai sakkcsapat tagjai számára máris elkezdődött egy nagyon komoly szakmai továbbképzés, amelyet az ország egyik legjobb sakkozója tart – nyilatkozta ezzel kapcsolatban Csáki Gáspár, a Zentai Sakk-klub elnöke. – Nikola Sedlak nemzetközi nagymester, olimpikon, a 2014-es norvégiai sakkolimpia legjobb negyedik táblása összesen 15 alkalommal tart majd egész napos edzést a csapat tagjai számára a 2021. január és 2022. június közötti időszakban. Jelenleg három ilyen edzésnapon vagyunk túl, és reméljük, hogy ez a szakmai segítség jelentős mértékben hozzájárul majd ahhoz, hogy a zentai sakkcsapat meg tudja őrizni helyét a második szövetségi ligában, amelynek már öt éve folyamatosan a tagja.

A program másik fontos eleme a sakkoktatás bevezetése összesen három zentai és egy újvidéki általános iskolában. Ez az aktivitás március elsejével kezdődött, az érdeklődő diákok 13 hónapon keresztül heti két órában sajátíthatják el a sakkjáték elemeit. A cél természetesen a helyi és regionális utánpótlás kinevelése, az előadások pedig a járványhelyzet és a vonatkozó intézkedések függvényében történhetnek (az iskola épületén kívül) más alternatív helyszíneken, illetve online formában is. Az iskolai oktatásból kikerülő legjobbak számára szerveződnek majd azok a sakktáborok és sakkversenyek, amelyek megtartásának időpontja és helyszíne szintén elsősorban a járványhelyzet alakulásától függ. A terv összesen 4, négy napos sakktábor (2 Vajdaságban, illetve 2 Magyarországon) megtartása 30-30 gyerek részvételével, illetve 4-4 gyerekverseny megszervezése, mindkét ország tehetségeinek részvételével.

– Mindezen túl ebbe a rendezvénysorozatba épül bele Zenta város egyik legrégebbi és legjelentősebb nemzetközi sporteseménye, a Zentai csata sakkverseny is, amelyet idén júliusban már a jubileumi, 25-ik alkalommal szervezünk meg. A projektum ezenkívül lehetővé teszi, hogy a rendezvényszervezésen és az oktatáson túl technikai értelemben is fejlődjünk, így beszereztünk négy olyan digitális sakktáblát, amelyek a játszmák online közvetítésére is alkalmasak – tette hozzá Csáki Gáspár.

A 2013-2014-es ciklus után ez már a második alkalom, hogy a két sakk-klub elnyerte az Európai Unió támogatását a világ talán legnépszerűbb észjátékának népszerűsítéséhez és továbbfejlesztéséhez.

Csáki Gáspár, a Zentai Sakk Klub elnöke