– Nem írom alá Koszovó függetlenségének elismerését, függetlenül attól, hogy mekkora a nyomásgyakorlás – jelentette ki Aleksandar Vučić köztársasági elnök szombaton.

Az államfő a Szerb Haladó Párt (Srpska napredna stranka – SNS) főbizottságának ülésén vett részt, ahol azt is közölte: az ország irányításának lényege az önállóság, a függetlenség, az, hogy Szerbia nevében lehet döntéseket hozni. „Nem hozhat döntést egyetlen külföldi, vagy valamilyen nagykövet” – mondta az államfő, hozzátéve: amíg létezik a Szerb Haladó Párt, Szerbia népe fog dönteni, nem az oligarchák és a külföldiek.

„Elmondani nem tudom, mennyire rosszul vagyok bizonyos, más, de akár a mi pártunkban lévő emberektől, akik azt hiszik, hogy nagykövetek fogják őket a haladók élére állítani és abban bíznak, hogy mások segítségével irányíthatják Szerbiát” – mondta Vučić.

A Pristinával folytatandó párbeszéd kapcsán az államfő-pártelnök kijelentette: a koszovói fél nem teljesítette az eddigi megállapodásokba foglalt kötelezettségeit, de „a Nyugatnak emiatt nem fáj a feje”.

Vučić szerint elkészült egy ellene irányuló stratégia, amely magába foglalja a nyomásgyakorlást azon államokkal szemben, amelyek nem ismerik el Koszovó függetlenségét, illetve családjának további lejáratását is. „Ezt a haladó párt egyes tagjaival karöltve tették, akik azt hitték, hogy így kitüntetést kapnak külföldről és hatalomra tesznek szert az országban” – tette hozzá Vučić, aki szavaival minden bizonnyal Nebojša Stefanović véderőminiszterre utalt, aki a főbizottsági ülésen lemondott a SNS belgrádi bizottságának vezetői posztjáról.

Vučić arról is beszélt, hogy az elmúlt két nap folyamán megtudta: számos, a térségben tapasztalható probléma miatt fogják őt hibáztatni, s hogy a BBC angol nyelvű kiadása már most is folyamatosan címlapon tart olyan cikkeket, amelyek különböző non-paper iratokkal kapcsolatban emlegetik az ő nevét.

„Semmi közöm az egészhez, egyetlen ilyen dokumentumot sem támogattam, mert mindegyik non-paper Koszovót független államként emlegetik. Ezért is én vagyok a hibás, ahogyan azért is, hogy még az 1878-as Berlini Kongresszus óta senki sem akart erős Szerbiát. Ezért folyamodtak a lakosságcseréhez, ezért csináltak mindenféléket. Szerbiában veszélyfaktort látnak, mert nagyobb, mint a térség kisebb államai, emiatt akadályozzák gazdasági és politikai értelemben egyaránt” – mondta Vučić, aki azt is hozzátette: szombaton reggel megvádolták, hogy államcsínyt hajtott végre Montenegróban.