Mikor nyitnak ki a kis határátkelők, hiszen semmi nem indokolja zárvatartásukat? A megnyitást követően szükséges több határátkelő egésznapos nyitvatartása. Mikor történik ez végre meg? Mikor kezdődik a horgosi határátkelő bővítése? Mikorra várható a Szeged-Szabadka-Baja vasútvonal felújítása? Amikor ez megtörténik, Szeged közelebb lesz, mint az elmúlt 100 évben bármikor. Szorgalmazzuk Szerbia szorosabb együttműködését a Visegrádi Négyekkel A Kormány tesz-e lépéseket ennek érdekében? Ezeket a kérdéseket intézte a Parlament csütörtöki ülésén a miniszterelnökhöz dr. Pásztor Bálint. A VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetője Facebook-oldalán osztotta meg felszólalását a parlamentben, a videó pedig Ana Brnabić kormányfő válaszait is tartalmazza.

Bánát területén például egy határátkelő sincs jelenleg nyitva – mondta dr. Pásztor Bálint, majd kiemelte fontos lenne ismét megnyitni a kisebb átkelőket, valamint a nyitvatartásukat is meghosszabbítani.

Az emberek azért utaznak, mert ott dogoznak, minden nap utaznak, valamint a rokoni kapcsolatok is összekötik az embereket a határ két oldalán, mondta Pásztor.

Arra a kérdésre, hogy mikor nyitják meg újra ezeket a kis átkelőket, a szerb miniszterelnök azt válaszolta, azonnal lépni fognak az ügy érdekében.

„Most, amikor a járványügyi helyzet Szerbiában valóban stabil, és arra számítunk, hogy egyre jobb lesz, de ugyanez a helyzet más európai országokban is, főként Magyarországon – egyébként gratulálok Magyarországnak a hihetetlenül sikeres kampányáért, amit a tömeges vakcináció és a lakosság immunizációjának érdekében folytatott -, nem létezik már semmilyen ok, és ebben teljesen igaza van, hogy ne nyissuk meg a kisebb határátkelőket is.”

A VMSZ köztársasági frakcióvezetője a Szabadka-Szeged vasútvonal felújításának fontosságára is felhívta a figyelmet.

Dr. Pásztor Bálint kérdésére, miszerint mikorra várható a Horgos-Röszke autópálya határátkelő felújítása és bővítése, a szerb miniszterelnök azt válaszolta, 2021 őszén megkezdődhetnek a munkálatok, amelyek 2023-ig be is fejeződhetnek.