A Karin Komerc és az Orosz Vasutak szerbiai kirendeltsége lett a szerb kormány stratégiai partnere a Szabadkától a magyar határig, Szeged felé húzódó vasútvonal felújításában, írja a gradsubotica.co.rs portál.

Ez a két vállalat volt az egyetlen, amely közös ajánlatot tett a kormány felhívására, a munkálatokat pedig 12,3 milliárd dinárért végeznék el. A kivitelezési határidő 14 hónap, a költségvetésmódosításnak köszönhetően pedig ebben az évben a köztársasági büdzséből egyelőre 2,4 milliárd dinárt irányoztak elő erre a célra.

Az ajánlattevőnek kötelessége ötven százalékban hazai építőanyagot használni, és a munkaerőnek is hazainak kell lennie. Hátravan még a szerződés hivatalos aláírása.

A Szabadka-Szeged vasútvonal egyvágányú, nem elektromos, regionális hálózatnak minősül, amelyet 1885-ben építettek ki, akkor a Baja-Szabadka-Szeged hálózatnak a részeként. Szerbia területén a vonal hosszúsága 26,6 kilométer, míg a magyar oldalon további 12,6 kilométer.

Szeged és Szabadka között 2015 novemberében szűnt meg a vasúti forgalom teljesen, előtte már két hónapja szünetelt az utazás a magyar határon az illegális bevándorlók ellen felhúzott műszaki határzár felállítása miatt.

Tavaly májusban Szijjártó Péter, magyar külügyminiszter Siniša Mali akkori szerb pénzügyminiszterrel tárgyalt, amely beszélgetés után 2022-re ígérték a vonal felújítását.

A cél, az egyvágányú pálya rekonstrukciójával 120 kilométer/órára emeljék a vonatok megengedett sebességet, ezért teljesen felújítják a vágányokat, korszerűsítik a biztosítóberendezést, javítják az útátjárók állapotát és kibővítik az 5-ös számú főút felüljáróját is. Szentmihálytelek néven új megállóhelyet építenek, ott és a röszkei állomáson parkolókat alakítanak ki. Bekötik a vonalat a szegedi központi forgalomirányítási rendszerbe, továbbá a villamosítás miatt új felsővezeték-hálózatot építenek ki. Ez hozzájárul ahhoz, hogy a vonalat alkalmassá tegyék tram-train szerelvények összekötésére, így a jövőben akár Vásárhelyről is villamosvasúttal el lehet majd jutni Szabadkára, mondták akkor.

Két év múlva megépülhet a Szeged–Szabadka vasútvonal

A szabadkai vasútállomás (N1)