Pénteken vette kezdetét a szerb kormány koronavírus elleni oltást népszerűsítő kampánya, a nyitórendezvényt Belgrádban tartották – írja a Blic.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a kormány leginkább a 16-25 évesek oltási kedvével elégedetlen, ezért főleg őket célozza meg a kampány.

Brnabić: Pénteken kezdődik az oltást népszerűsítő kampány

Ana Brnabić kormányelnök azt mondta, hogy a jelenlegi oltási mutatók szerint túl ambiciózus az a terv, hogy június 21-e után már koncerteket, fesztiválokat és lakodalmakat rendezzenek Szerbiában.

„Ha a fiatalok beoltatják magukat, akkor mehetnek majd az ilyen jellegű rendezvényekre. Sokat kell ezen dolgoznunk, és párbeszédet kell folytatnunk a fiatalokkal, hogy megértsék, csak együtt térhetünk vissza a normális életünkhöz, ehhez pedig a kulcs a 30 éven aluliak oltása, minden tőlül függ” – mondta a kormányfő, aki arról is beszélt, hogy a köztársasági válságstáb a jövő héten tartja következő ülését, de pontos napot nem közölt. Szavai szerint a számok tükrében lehetséges a további enyhítés, valószínűleg meghosszabítják a vendéglátóipari létesítmények nyitvatartási idejét 22 óráról éjfélre.

A szerb sajtó korábban arról cikkezett, hogy a köztársasági válságstáb június 21-én dönt arról, hogy mikortól rendezhetnek az országban koncerteket, fesztiválokat, lakodalmakat és más hasonló rendezvényeket. Ennek feltétele, hogy a felnőtt lakosság 50 százaléka addigra megkapja koronavírus elleni oltást, illeve, hogy a napi új fertőzöttek száma 100 alá csökkenjen.

Ana Brnabić (Fotó: Tanjug)