Május 15-e a Család Nemzetközi Napja. Létrehozásáról 1994-ben döntött az Egyesült Nemzetek Szervezete. A mai jeles nap feladata, hogy a figyelmet a családra, a társadalom legfontosabb „intézményére” irányítsa. A család intézményének fontossága elmúlt több mint egy évben hatványozottan felerősödött, hiszen a családtagok a világjárvány közepette jobban egymás támogatására segítségére szorultak, mint bármikor máskor.

Gajda Nóra, a Kolibri a Családokért Egyesület vezetője a Szabad Magyar Szónak elmondta, hogy a járványhelyzettől függetlenül a család mindig is egy olyan mikrokörnyezet, ami nagyon sérülékeny.

– Azt gondolom, hogy egy ilyen helyzet, amiben most vagyunk még inkább próbára teszi a családokat. Mindig nagyon oda kell figyelni, óvni kell ezt a kis közösséget, a családoknak minden formáját. A család szerintem az a közösség, ami biztonságérzetet nyújt mind a gyermeknek, mind a felnőttnek, és aki egy harmonikus, kiegyensúlyozott családból kerül ki, az sokkal jobban tud teljesíteni akár az iskolában, akár a munkahelyen.

Sok család szakadt szét a járványhelyzet miatt a határok átjárhatatlanságának köszönhetően. Gajda Nóra is megtapasztalta, milyen az, amikor hónapokig nem láthatta gyermekeit.

– Nagyon sok család szétszakadt, így a miénk is, hiszen több hónapig nem láthattuk az egyik gyermekeinket, mert az egyik a határ másik oldalán él, harminc kilométeren túl, illetbe a másik Berlinben. Bizony ez nagyon nehéz. Ezen segíthet a technika, a közösségi hálók és azok a csodák, amelyek a rendelkezésünkre állnak a 21. században, de nem ugyanaz. Hiányzik az ölelése, az illata a másiknak, akit megszoktunk, akit szeretünk. Gondolom ez nagyon sok családban gondot, nehézséget és traumát okoz.

(Gajda Nóra, a Kolibri a Családokért Egyesület vezetője)

Sok család a világjárvány alatt szétesett, a szülők elváltak. Gajda Nóra szerint az összezártság, kijárási tilalom próbára tette a házasságokat.

– A bázártság, összezártság megteszi a hatását. Sok anyuka és apuka otthonról dolgozik, egyidőben. Ez a járvány előtt nem volt jellemző. Akármennyire furcsa, de több év után kiderül, hogy lakva ismeri meg az ember a társát. Nehezen tudják viselni az akadályokat, nem ebben a közegben ismerték meg egymást, mindez próbára teszi a házasságokat. Azok a kis települések, amelyek hozzánk tartoznak nem annyira érintettek ebben a problémában, hiszen itt több lehetőség van a kimozdulásra, más tevékenységek folytatására. Azt gondolom azok a családok jobban érintetek ebben, akik városi környezetben, egy kis lakásban kénytelenek élni, összezárva.

A home office több házimunkával jár, a digitális oktatás is több terhet rótt a szülőkre. Mindez konfliktushelyzetet okozhat.

– Támogatni kell egymást a családon belül. Minden új helyzet próbára teszi az embert, függetlenül a járványhelyzettől, akár az anyukát, akár az apukát, amelyik jobban kiveszi a részét az otthoni munkákból, az otthontanulásból. Komoly problémát okozhat, ha nem támogatjuk egymást. Sokat kell tanulni eben a megváltozott rendszerben és a gyermekek is különböznek, van, akivel többet kell foglalkozni, van, aki nem igényli. Ha otthon meg tudunk teremteni egy egészséges kis mikrokörnyezetet, azt gondolom, hogy ezt ügyesen le lehet vezényelni.

A Kolibri a Családokért Egyesület a járványhelyzetben fokozottabban odafigyel a családokra, a programok hiányában inkább a karitatív tevékenység jellemző inkább pillanatnyi a munkájukra.

– Az ügyintézés formája megváltozott, a Kolibri ebben tud segíteni a családoknak. Összekötni őket az intézménnyel, vagy útmutatást adni, hozzásegíteni őket az egyszerűbb ügyintézéshez. Főleg közvetítő szerepünk van. Programunk most kevesebb valósulhat meg, de igyekszünk olyan tartalmakat biztosítani a gyermekeknek, ami egy kicsit elvonja őket a számítógéptől. A karitatív tevékenység felerősödött hiszen sokan munka nélkül maradtak, vagy csökkent a bevételük.

Gajda Nóra azt üzeni a Család Nemzetközi Napja alkalmából, hogy lassítsunk és több időt fordítsunk szeretteinkre.

– Nem csak a rosszat kell meglátni ebben a helyzetben, amelyben most vagyunk. Lassítsunk! – ezt üzenem. Lassítsunk és figyeljünk oda egymásra. Ha egy kicsit jobban odafigyelünk, lehet jobban át tudnánk szervezni az életünket, hogy egy kicsit több időnk legyen magunkra, több időt fordítsunk a családra, vagy olyan dolgokra, amelyek mellett eddig elmentünk, nem figyeltünk, de időközben rájöhettünk, hogy valóban fontosak.

(Fotó: Pixabay)