Branislav Tiodorović epidemiológus, a köztársasági válságstáb tagja kijelentette, hogy nem szereti az immunizációs összehasonlításokat, elmondása szerint „nem érdekli”, hogy Szerbia első-e ilyen tekintetben a régióban, vagy Európában – írja az N1.

Szavai szerint engyensúlyba kell hozni a szerbiai immunizációs térképet, és azt kell mihamarabb elérni, hogy az országban mindenütt elérje az átoltottság az 50-60 százalékot, ne csak a fővárosban legyen ez a helyzet.

„Most az a legfontosabb, hogy minél jobban megközelítsük azt, ami biztosíthatja a normális életet, ez pedig most megvalósítható, de erre egyedüli megoldás, ha minél több ember kapja meg a vakcinát” – mondta Tiodorović, aki szerint az ország minden területén, minden korcsoportnak meg kell kapnia az oltást.

„Az ország minden területén egyformán meg kell kapnia az oltást minden korosztálynak. Egyelőre a legjobban a 64 éven felülieknél állunk, itt 65 százalék felett járunk, a 75 éven felettieknél az átoltottság 53 százalék, de mit ér ez, ha a 18-25 éves korsztályban mindössze 7,5 százalékos arányt tudunk felmutatni, a munkaképes polgároknál, amely e két korcsoport közé esik pedig 30 százalékot”tette fel a kérdést a szakember, aki szerint van megfelelő mennyiségű vakcina, de nagyobb hangsúlyt kellene fektetni az oltás népszerűsítésére.

„Ebben az esetben júniusban, vagy júliusban elmondhatnánk, hogy elértük az izraeli átoltottsági szintet” – tette hozzá Tiodorović.

Branislav Tiodorović (Fotó: archív)