Dušan Popadić immunológus csütörtökön a közszolgálati televízióban kijelentette, hogy csak akkor beszélhetünk nyájimmunitásról, vagy kollektív immunitásról, ha a lakosság 95 százaléka védett, ettől pedig Szerbia még igen messze áll.

Elmondása szerint, amennyiben nem lassul az immunizációs folyamat, akkor őszre érhetjük el a kitűzött célt. 

Korábban Branislav Tiodorović azt mondta, hogy a védőoltást a fiatalok veszik fel a legkisebb arányban, Szerbiában a 18-25 évesek mindössze 7,5 százaléka kapta meg a vakcinát.

Tiodorović: A 18-25 éves korosztály mindössze 7,5 százaléka oltatta be magát

Nem szabad ellazulnunk, mindenkinek be kell tartania a hatályban lévő intézkedéseket” – mondta Popadić, aki szerint Szerbiában nem különösebben szigorúak a járványügyi rendelkezések, a válságstáb pénteki ülésén pedig további enyhítésekről döntenek majd.

 

Annak a véleményének adott hangot, hogy a koronavírus elleni védőoltás nem lesz szezonális, mert az oltással kapott immunválasz átfogó. Véleménye szerint a maszkokat addig kell viselnünk, ameddig a napi új fertőzöttek száma kétszámjegyű lesz, szerinte ennek igen alacsony számnak kell lennie.

Szavai szerint azok a várandós nők is beoltathatják magukat, akik a terhesség második, vagy harmadik trimeszterében vannak.

Jó ideig kell még viselnünk a maszkot (Fotó: archív)