A tartományi kormány pályázat útján 91 millió dinárral támogatja az óvodák, általános és középiskolák felújítását, tatarozását, a beruházási, illetve karbantartási munkálatokat.

Összesen 62 vajdasági intézmény projektumát hagyták jóvá. Az általános iskolák 63, a középiskolák 20, a diákotthonok 3, az iskoláskor előtti intézmények pedig 5 millió dinár támogatásban részesültek – közölte Szakállas Zsolt tartományi oktatás titkár, a vajdasági kormány alelnöke kedden, a támogatási szerződések aláírásakor.

A tartomány több mint 90 millió dinárral támogatja az iskolák felújítását

A szabadkai Október 10. Általános Iskola is sikeresen pályázott a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság ezen pályázatán. Az iskola igazgatónője, Đurić Kiss Melinda a Szabad Magyar Szónak elmondta, a nyertes projekt értéke 730 ezer dinár, amelyből az iskola folyosójának a padlózatát cserélik majd a nyári szünidő ideje alatt.

„A munkálatokat a nyár folyamára tervezzük, amikor a diákok a nyári szünidejüket töltik és nincsenek az iskolában. Ez egy nagyon nagy befektetés és munka, mert az egész iskola területén lecseréljük a folyosók csempeburkolatát” – mondja az igazgatónő megköszönve a titkárság támogatását, amellyel megújulhat az iskola épülete belülről is.

Az iskola udvarában is felújítások voltak, a sportpályát rendezték a Tartományi Ifjúsági és Sporttitkárság pályázatának keretében.

„Nagyon örülök, hogy már biztonságos a sportpályánk, a burkolat cseréjére került sor itt is, valamint a pályák újrafestésére. Ezek a munkálatokkal április 16 -án végeztünk és most elmondhatom, hogy végre biztonságos sportpályát tudhatunk magunkénak, ahol a tornaórákat veszélytelenül és gördülékenyen meg lehet tartani. A pályák kritikus állapotban voltak, bemélyedések, rések hasadások voltak a pálya felületén” – mondja az igazgató, hozzátéve, köszöni mindenkinek a támogatását, aki segédkezett abban, hogy a gyermekeket még nagyobb biztonságban tudhassák az intézmény tanárai és annak vezetősége.

A két támogatásnak köszönhetően szeptemberben a szabadkai Októbar 10. Általános iskola mind kívül, mind belül megújultan várja az új és régi diákokat.

Szakállas Zsolt tartományi oktatás titkár elmondta, 2017 óta pályázatok útján a tartomány több mint egymilliárd dinárt fordított az oktatási intézmények által használt objektumokra.

Az ünnepélyes aláírás pillanata (Fotó: Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság Facebook-oldala)