Szerbia lakossága mindössze 8,5 százalékának van meg minden foga, és a felnőttek mindössze fele mossa a fogait rendszeresen, ezt mutatják a Batut Intézet legújabb adatai. Az aggasztó statisztikákat a száj és fogak egészségének hete kapcsán tette közzé az intézet, a Szabad Magyar Szónak pedig dr. Ivić Beáta fogszakorvos nyilatkozott arról, milyen állapotban is vannak a fogaink és mi lehet az oka annak, hogy a többség egyáltalán nem foglalkozik a szájának higiéniájával.

NEM TUDUNK FOGAT MOSNI

— Nagyon ritka nálam is az a páciens, aki helyesen mossa a fogát és használ fogselymet, van olyan is, aki állítja, rendszeresen mossa a fogát, de látom, hogy ez nem igaz –  kezdi a szakember.

Dr. Ivić Beáta tapasztalatai azt mutatják, hogy több generációval is gond van.

— A húszéveseknél nagyon sok páciens úgy jön, hogy azt sem tudom, hogy hol kezdjem a munkát. És sajnos a hozzáállás is olyan: húzza ki, majd lesz protézis. Mindenki ráfogja a genetikára, de én azt mondom, hogy ezek csak kifogások.

A doktornő szerint a gond azoknál a legláthatóbb, akik átugrották az általános és középiskola alatt a fogorvos látogatást. A pubertáskorban különösen oda kellene figyelni a fogakra, mert tombolnak a hormonok, a tinédzserek nem figyelnek az étkezésre, és ez mind hat a nyálminőségre és fogakra. A várandósság nem annyira veszélyes, ha csak nem hány állandóan a kismama, mint a kora fiatalkor, mondja. Aztán jönnek a negyvenesek, akik már igyekeznek rendbehozni azt, amit elhanyagoltak az évek során.

Ivić doktornő szerint minden bizonnyal pénzkérdés is, hogy valaki megcsináltatja-e a fogait vagy sem. A biztosító több szolgáltatást nem áll, a magánfogászat pedig nem olcsó.

A ROSSZ FOG HOZZÁJÁRULHAT AZ ALAPBETEGSÉG ROMLÁSÁHOZ

A szakember szerint nem lehet csupán néhány betegséget kiragadni, a rossz fog minden betegség rosszabbodásához hozzájárulhat, mert gyengíti az immunrendszert. A fogak közel vannak az agyhoz a szívhez, rengeteg véredény van, ami könnyen tovább viheti a baktériumokat. Széles a paletta.

Nagyon sok páciensem rothadt gyökereit eltávolítottuk, majd utána jelentkezett, hogy már nem fáj a feje, az ízületei. Nem hiába kérik a műtétek előtt, hogy nézesse át a fogakat páciens, mert komplikációt okozhat egy-egy rossz fog – mondja a doktornő.

MINDENKI FÉL A FOGORVOSTÓL?

— Azt hiszem hagyomány nálunk, hogy nem járunk rendszeresen orvoshoz, főleg nem megelőzés miatt. A szüleink generációja sem szaladt az orvoshoz, majd elmúlik, hallottuk, és amikor fáj valami, de tényleg fáj, akkor megyünk. Vannak néhányan, akik túl lelkesek, de a nagy többség, csak akkor megy, ha probléma van. És ha a szülők félnek, akkor azt a félelmet átviszik a gyerekekre. Nyilván mindenkinél van egy trauma, de az a trauma is abban gyökerezhet, mert valószínűleg akkor is az utolsó pillanatban vitték el orvoshoz. És akkor muszáj volt fúrni, húzni, ami persze nem kellemes élmény. Hozzám napi szinten úgy jönnek be a páciensek, hogy félnek. Nagyon fontos lenne az új generációkat másként nevelni. Megismertetni a megelőzés fontosságát, elmagyarázni, hogy a testben minden mindennel összefügg, és azt is, hogy mi a következménye, ha valaki fog nélkül marad. A gyerekeket időben szoktatni kell a fogorvoshoz, és időben kezeltetni a fogakat.

MIRE FIGYELJÜNK ODA?

— Nagyon fontos a táplálkozás, és nagyon sok függ attól is, hogy valaki dehidratált-e, mert ha száraz a száj könnyebben szaporodnak a baktériumok. Tehát táplálkozzunk egészségesen és igyunk sok folyadékot.

Nem megyek bele abba, hogy milyen minőségű a fogkefe, milyen a fogkrém. A fogak tisztán tartásához semmi másra nincs szükség, csak a fogselyemre és fogkefére, fogkrémre és napi három percre. Nem kell két alkalom – holott az lenne az ideális, de már napi egy, tisztességesen elvégzett fogmosással megóvhatnánk a fogainkat – magyarázza a szakember.

A rossz fog számos betegség állapotromlásához is hozzájárulhat (Pixabay)