Európa napja a Schuman-nyilatkozattól datálható, a II. világháború utáni Európa békét és olyan megoldást akart, amely bebetonozza a békét. A háború után Robert Schuman francia külügyminiszter javaslatára született meg az ESZAK, annak utódjául pedig később az Európai Unió.

Ezeken a napokon általában nyitva tartanak az Európai Unió épületei Brüsszelben, Strasbourgban, hiszen az EU kezdetektől a nyílt, átlátható stratégiát követte. Célja mindig az volt, hogy minden tagjuk egyenlően, demokratikusan és kizárólag önkéntes alapon tartson össze, hozzon létre egy erős, egymást tisztelő, elismerő szövetséget. De az EU nemcsak a tagországokat jelenti, minden tagjelöltre figyelnek és senkit nem hagynak hátra.

A járványhelyzet miatt ma nem volt személyes nyílt nap az EU intézményeiben, de minden országot bátorítottak, hogy saját programot szervezzenek. A magyarok Tóth Vera koncertjével és Mautner Zsófi főzőshow-jával próbálnak ünnepelni. (Az EU azonban erről sokkal többről szól, tárgyalások folynak Szerbia csatlakozásáról)

Európa napja alkalmából álljon itt néhány érdekesség a vén kontinensről és az EU-ról:

  1. Európában is van őserdő. Bosznia-Hercegovina mellett a spanyolok, a lengyelek és a norvégok is büszkélkedhetnek vele.
  2. Nálunk a Mikulásnál is van McDonald’s. Rovaniemiben, a Mikulás hivatalos lakhelyén is található egy. Ez a legészakibb McDonald’s a világon (Finnország).
  3. Portugália termeli a világon a parafa közel kétharmadát, vagyis ez a magyarországnyi ország adja a világ borosüveg dugóinak többségét. Gondolták volna, mielőtt a dugót a szemétbe dobták? De az edényalátétek és az építőipari hőszigetelő anyagaiknál is felhasználjuk a parafát.
  4. Izlandon nincsenek szúnyogok.
  5. Grönland a világ legnagyobb szigete.
  6. A spanyolországi Sagrada Familia székesegyházat máig nem fejezték be, még az egyiptomi piramisokat is hamarabb felépítették.
  7. A Louvre múzeuma a leglátogatottabb látványosság egész Európában.
  8. A brüsszeli repülőtéren vásárolják a legtöbb csokoládét. Hiába, a belga csoki…
  9. A cseheknek van a legtöbb kastélyuk Európában, bár a szlovének sem sokkal maradnak le.
  10. Norvégia nem EU tag, kétszer próbálkoztak felvétellel, mindkétszer népszavazás döntött arról, hogy nem akarnak EU tagok lenni. Ebből az első úgy történt, hogy maga Norvégia már csatlakozott az EU-hoz, a népszavazás mégis ellene döntött (1972. szeptember).
  11. Az EU-nak 24 hivatalos nyelve van; ez azt jelenti, minden hivatalos iratot, rendeletet, irányelvet, határozatot, ajánlást, véleményt ennyi nyelvre kell lefordítani.
  12. Azt is jelenti, ennyi tolmácsnak kell folyamatosan jelen lennie és dolgoznia az EU intézményeiben naponta.
  13. Szerbia az EU legjobban vágyott, legközelebbi tagjelölt országa, Vajdaság pedig, soknemzetiségű autonóm tartomány lévén – ahol a legnagyobb kisebbségek (magyar, szlovák, horvát, román) anyanemzetei már mind EU-tagok – különösen érdekelt a csatlakozásban.

És végül: az európai kultúra (egyik) fővárosa éppen most lesz Újvidék (amiről tegnap írtunk). A 021 hívószámmal rendelkező tartományi fővárosnak (2)021-re kellett volna megkapnia ezt a megtiszteltetést, de a világjárvány miatt 2022-re csúsznak a rendezvények.


MEGJEGYZÉS: Cikkünk első változatához képest a 13. pontot kibővítettük.

Európa Napja 2021 (Illusztráció: Pixabay)