Megkapta az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet Újvidék, amelyet a litvániai Kaunasszal és a luxemburgi Esch városával viselhet 2022-ben, tudatta az Újvidék- A Kultúra Európai Fővárosa Alapítvány szombaton.

A titulust pénteken este adta át a horvátországi Rijeka és az ír Galway, az EKF-cím korábbi hordozói.

„Jelmondatunk, Az új hidakért, Újvidék identitásából fakad, amelynek viharos történelmében éppen a város hídjai játszottak kulcsszerepet. Ezen alapul az EKF-projektünk is: hidakat akarunk teremteni, olyan megsemmisíthetetleneket, amelyek révén az emberek és a folyamatok tereket és programokat alkotnak” – mondta az Alapítvány elnöke, Nemanja Milenković.

Újvidéknek az idén kellett volna betöltenie az EKF-tisztséget, de a világjárvány miatt egy évvel el kellett halasztani a rendezvénysorozatot.

Az EKF ünnepi megnyitója Újvidéken 2022. január 13-án lesz.

Az Európa kulturális fővárosa címet az Európai Unió ítéli oda egy évre. Ez alatt az idő alatt az adott város lehetőséget kap kulturális életének és kulturális fejlődésének bemutatására. Számos európai város használta fel ezt a címet arra, hogy megújítsa kulturális életét és ismertté tegye magát Európa-szerte.