Miután a válságtörzs engedélyezte, hogy a vendéglátók a zárt tereket is megnyissák a látogatók előtt, Branislav Tiodorović epidemiológus kijelentette: akkor lehet visszatérni a normális működéshez, ha az újonnan fertőzöttek száma napi szinten nem éri el a száz főt. Ekkor már az éjszakai klubokat is ki lehet nyitni. Kollégája, Lela Ilić azonban azt mondta a Nova.rs portálnak nyilatkozva, hogy ez nem lenne jó, mert az újonnan fertőzöttek számának alakulása nem a megfelelő mutatója annak, hogy mikor lehet visszatérni a normális élethez. Meglátása szerint ehhez az kell, hogy a lakosság 70 százaléka átoltott legyen.

Lela Ilić szerint képmutatás, hogy a válságtörzs engedélyezte az éttermek, kocsmák megnyitását, ugyanis ez olyan üzenetet közvetít, hogy minden rendben van.

„Amikor napi szinten mintegy ezer új fertőzöttet regisztrálnak, a válságstáb az engedélyével azt üzeni, hogy minden a legnagyobb rendben van. De ha orvosokat kérdezünk, akik a Covid-kórházakban dolgoznak, akkor azt láthatjuk, hogy továbbra is kaotikus állapotok uralkodnak, hogy nagyon sok súlyos állapotú beteg szorul kezelésre” – mondta a járványügyi szakértő, aki szerint az objektív mérce a halottak és a súlyos klinikai állapotúak száma lehetne, „már ha egyáltalán valós adatokat tesznek közzé”.

Lela Ilić szerint akkor lehet visszatérni a normális mindennapokhoz, ha a felnőttkorú lakosság 70 százaléka megkapja az oltást. Ez kellene, hogy a valós mércéje legyen a védelmi intézkedések lazításának is. „A nyájimmunitásról akkor beszélhetünk, ha a lakosságnak legalább a 70 százaléka átoltott. Ezt tanítják az orvosi egyetemeken” – mondta az epidemiológus.

Az eUprava pénteki adatai szerint Szerbiában összesen 3.744.303 adag vakcinát oltottak el és 1.638.516 polgár kapta meg az oltás második adagját is. Amennyiben 6 millió lakossal számolunk Szerbiában és egymilliót kiskorúnak tekintünk, akkor mintegy 3.5 milliónak kellene megkapnia az oltás mindkét adagját ahhoz, hogy nyájimmunitásról beszélhessünk. De csak egy hónappal a második oltásokat követően.

Azt azonban a járványügyi szakértő nem tudta megmondani, hogyan bírhatná rá a kormány a polgárokat az oltakozásra.