Zorana Mihajlović bányászati és energetikai miniszter csütörtökön kijelentette, a szerb kormány célja, hogy fejlessze a fenntartható bányászatot, de a kitermeléssel kapcsolatos valamennyi döntést, így a Loznica környéki Jadar térségben tervezett lítium-lelőhelyek feltárására vonatkozót is a környezetvédelmi szempontok alapján hozzák majd meg.

– Szerbia lítium tartalékai a világpiaci szükségletek 12 százalékára elegendők. Természetesen a környezetvédelem a legfontosabb szempont, és ha minden hatástanulmány elkészül, azután beszélhetünk a kitermeléssel kapcsolatos döntésről – nyilatkozta Mihajlović Belgrádban, Szerb Tudományos és Művészeti Akadémián a Jadar projektummal kapcsolatos tudományos szaktanácskozást megelőzően.

A tárcavezető szerint Szerbia nemcsak lítium-exportőr lehet, hanem akár hozzáadott értékként gyártási láncot hozhat létre, azaz lítium akkumulátorokat állíthat elő kivitelre, vagy akár elektromos autókat is gyárthat.

– A becslések szerint 2025-ig a lítium-akkumulátorok világpiaci forgalma megközelítheti a 80 milliárd dollárt – mutatott rá Mihajlović.

Zorana Mihajlović (Fotó: Tanjug)