A COVID-19 megbetegedés miatti betegszabadság idejére csak az kaphat 100 százalékos fizetést, aki beoltatta magát, illetve az, aki egészségügyi okok miatt nem kaphatja meg a vakcinát. A többi munkavállaló, ha koronavírus-fertőzés miatt megy betegszabadságra, csak a fizetése 65 százalékát fogja kapni. Erről csütörtöki ülésén döntött a szerb kormány, miután elfogadta a 2020. április 2-ai rendelet módosítását.

Szerbia kormánya a mai ülésen továbbá rendeletet hozott az immunizáció ösztönzését elősegítő intézkedésekről, illetve a COVID-19 terjedésének megakadályozásáról, hogy ezzel is motiválják a polgárokat az oltakozásra, hogy mielőbb kialakuljon a nyájimmunitás és ezáltal visszaszoruljon a járvány, az egészségügyi rendszer visszaálljon a rendes kerékvágásba, és megnyithasson a gazdaság – olvasható a kormány sajtóközleményében.

A 3.000 dináros további pénzügyi támogatás azok a szerb állampolgárok részére lett előirányozva, akik már megkapták a védőoltást, vagy május 31-ig beoltatják magukat

– áll a közleményben.

A támogatást az állam kincstár honlapján keresztül lehet majd igényelni június 1. és 15. között.

– Rögtön ezután megkezdődik a kifizetés, ami június végéig tart. A támogatást mindazok a nyugdíjasok is megkapják, akik beoltatták magukat, vagy ezt megteszik május végéig. Ők azonban automatikusan megkapják a pénzt, nem szükséges azt külön igényelniük – közölte a kormány.

Ülésezik a szerb kormány (Fotó: Nova.rs/Printscreen)