A népességfogyás az egyik legnagyobb probléma, amivel ma Szerbia szembesül, jelentette ki Ana Brnabić kormányfő, aki csütörtökön Francine Pickuppal, az ENSZ Fejlesztési Programjának (United Nations Development Programme – UNDP) szerbiai állandó képviselőjével tárgyalt.

– Nemcsak az a fontos, hogy megteremtsük a fiatalok itthon maradásának a feltételeit, hanem az is, hogy lehetővé tegyük a kivándoroltak hazatérését. E célból indítottuk el a Tačka povratka (Visszatérési pont) elnevezésű programot, ami lehetővé teszi a diaszpórában élő szerbekkel való folyamatos kommunikációt, és információhoz juttatja a kivándoroltakat a hazatérés lehetőségeiről, valmint az itteni emberekkel és az állammal való együttműködés lehetőségeiről – idézi Brnabić szavait a kormány által kiadott sajtközlemény.

Brnabić aláhúzta, hogy kormánya prioritásként kezeli az oktatásba történő beruházást, mert ezen alapszik a jövő gazdasága, de a digitális átalakítást és az információs technológiát is kiemelten kezelik annak érdekében, hogy a jövő generációi számára egy modern államot és társadalmat hozzanak létre.

A terveket ismertetve Francine Pickup úgy értékelte, hogy a demográfiai változások nemcsak Szerbia, hanem az egész térség számára kihívást jelentenek.

Hozzátette, az úgynevezett elnéptelenedési politika az UNDP számára az egyik legfontosabb téma, amelynek a kormánnyal és az illetékes intézményekkel együtt nagy figyelmet szentelnek az elkövetkező periódusban.

Ana Brnabić (Fotó: Archív)