A kínai Hosszú Menetelés 5B nevű űrrakéta jelenleg 300 km-es magasságban kering a Föld körül, és egyre közelebb kerül a légkörhöz. A szakemberek szerint azonban nem biztos, hogy minden darabja elég majd, írja TECH rovatában a hvg.hu.

Kína még április 29-én indította útnak a leendő űrállomásának fő modulját, amit Mennyei Harmónia (Tian-he) névre keresztelt el. Az egységet a Hosszú Menetelés 5B vitte fel a vencsangi űrközpontból, ám a rakétával most adódott egy nem is olyan kis probléma.

A The Guardian beszámolója szerint a rakéta jelenleg Föld körüli pályán kering, és be is lép majd a légkörbe. A szakemberek szerint azonban nem biztos, hogy minden darabja elég majd, és egyelőre nem tudni, hogy ezek hová csapódhatnak majd be. A tudósok aggódnak, mert szerintük az sincs kizárva, hogy ez lakott területen történjen meg.

Jonathan McDowell, az amerikai Harvard Egyetem asztrofizikusa szerint legutóbb, amikor Kína egy ilyen rakétát indított útnak, számos darabja Elefántcsontparton ért földet, komoly károkat okozva. A szakember szerint kész szerencse, hogy akkor senki sem sérült meg emiatt.

A lap beszámolója szerint a 21 tonnás rakéta jelenleg nagyjából 90 percenként kerüli meg a Földet, 27 600 km/h sebességgel, körülbelül 300 km-es magasságban. Az amerikai hadsereg az egységet a 2021-035B kódnévvel illeti, és már egy weboldalon is nyomon lehet követni az útját.

A SpaceNews szerint a hétvége óta nagyjából 80 km-t csökkent a magassága, és úgy tűnik, hogy senki sem irányítja az egységet. Emiatt egyelőre szinte lehetetlen megmondani, hogy hol csapódhat majd földbe a szerkezet. McDowell szerint nagy az esély rá, hogy az óceánba hullik majd vissza, hiszen a Föld felszínének 71 százalékát víz borítja.

A szakember szerint Kína felelőtlenül bánt a rakétával, az űrkutatás ugyanis 1990 óta nem hagyja, hogy egy 10 tonnánál nagyobb szerkezet kontrollálatlanul lépjen be a légkörbe – pont azért, hogy ne történhessen baj. Márpedig a Hosszú Meneteléd 5B több mint a duplája a megengedett mértéknek.

A szakemberek számítása szerint május 10-én (+/- 2 nap) érhet földet az űreszköz, méghozzá a New York–Madrid–Peking-tengelytől a Chile déli részéig gyakorlatilag bárhol. Mindez azt jelenti, hogy Magyarország területére elméletileg nem zuhanhat rá.

A kínai Hosszú Menetelés 5B nevű űrrakéta (Fotó: China Aerospace Science and Technology Corporation)