A járványügyi helyzetet figyelembe véve Szerbia felkerülhet azon országok listájára, amelyek polgárainak lehetővé teszik ez Európai Unió tagországaiba való beutazást bizonyos feltételek mellett, tette közzé hétfőn az Európai Bizottság, írja a Blic.

Ez a testület május végéig dönt a harmadik országokból történő beutazások feltételeiről, és Brüsszelben jó és rossz hírekkel is szolgáltak a szerbiai állampolgároknak.

A rossz hír az, hogy csakis azokat az oltásokat fogadják majd el, amelyeket az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyott, illetve amelyeket sürgős eljárással elfogad a Egészségügyi Világügynökség.

A Szputnyik V és a Sinopharm oltások azonban nincsenek ezen a listán, ami azt jelenti, hogy azok a polgárok, akik ezeket az oltásokat vették fel nem léphetnek az EU területére ez a kritérum alapján. Lesz azonban egy másik, járványügyi kritérium is, amely elsődleges szempont lesz a határok megnyitása esetén. Ez pedig a bizottság javaslata szerint az, hogy az elmúlt 14 napban a  határ 100.000 lakosra a jelenlegi 100 fertőzött helyett 25 fertőzött jusson.

A várakozások szerint május végéig jelentősen bővül majd a lista, ami az országokat illeti, így Izrael mellett Szerbia is a pozitív listán lehet, amennyiben továbbra is jól halad az oltási folyamat. Továbbá az is elképzelhető, hogy az vakcinációs feltétel mellett negatív PCR teszttel is lehetségessé válik majd az utazás.