Több tucatnyian vesztették életüket egy zsidó vallási ünnepségen kialakult tolongásban Izrael északi részén csütörtökön – írja az Euronews.

Az egyik mentőszervezet 28, a helyi sajtó 38 halottról számolt be, mások legalább 44-re teszik az elhunytak számát. A kórházakba szállított több mint száz sérült közül 40-en válságos állapotban vannak.

A tragédia Merón városában történt, ahol a 2. században élt talmud bölcs ezen a napon fedte fel a kabbala legmélyebb titkait. Az ultra ortodox zsidók ilyenkor zarándokolnak el a sírjához.

A járvány miatt tavaly elmaradt a zarándoklat. A hatóságok idén 10 ezer főnek engedélyezték, de százezren gyűltek össze.

A tragédiát részben az okozta, amikor a hatalmas tömeg megpróbált átjutni egy szűk átjárón, tanúk szerint voltak, akik megfulladtak, mások pedig elestek és összetaposták őket.

Ez Izrael történetének egyik legnagyobb tömegszerencsétlensége, ami békeidőben történt. Ez volt az első tömegrendezvény, amit Izraelben a járványügyi korlátozások feloldása óta megtarthattak.

Sok ember tapostak halálra (Fotó: 024.hu)