Mgsr. Slavko Večerin szabadkai megyéspüspök kedden Pásztor Istvánt, a Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét fogadta.

A püspökség sajtóközleménye szerint Večerin és Pásztor az aktuális politikai-társadalmi helyzetről, valamint a tartományi és helyi szinten működő kormányzati szervek és a Szabadkai Egyházmegye közötti együttműködés előmozdításának lehetőségeiről tárgyalt.

– Večerin püspök köszönetet mondott Pásztor elnök úrnak azért a jelentős támogatásért, melyet Magyarország, a Magyar Nemzeti Tanácson keresztül, nyújtott a szabadkai Szent Teréz székesegyház és más templomok felújítására, különféle pasztorális kezdeményezések megvalósítására, valamint a szabadkai Paulinum Kisszeminárium és Klasszikus Gimnázium működésére. Az említett támogatásnak köszönhetően az elmúlt években több templom is megújult, új hittantermek épültek, és számos pasztorális-nevelési projekt valósulhatott meg – áll a közleményben.

Pásztor István a beszélgetés során arra emlékeztetett, hogy a Szerbiában élő magyar kisebbség intézményei és a Szabadkai Egyházmegye között már msgr. Pénzes János vezetése alatt is igen jó volt az együttműködés, ami a VMSZ elnökének reményei szerint a továbbiakban is megmarad és fejlődni fog.

A találkozó végén mindkét fél készségét fejezte ki, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy a Katolikus Egyház működése és előrehaladása az egész társadalom számára előnyös legyen.

Szabó Szepesi Csaba püspöki titkár, Slavko Večerin szabadkai megyéspüspök és Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke (Fotó: Szabadkai Egyházmegye)