Nebojša Stefanović szerb védelmi miniszter kedden kijelentette, hogy a kötelező sorkatonaság bevezetése évi 8 milliárd dinárba kerülne a szerbiai adófizetőknek, de szavai szerint van rá az államnak pénze – írja a 021.rs.

Stefanović azt mondta, hogy minden ország számára az a legfontosabb, hogy polgárai biztinságban élhessenek.

„Ez a 8 milliárd magába foglalja a kiképzés, az uniformisok, az élelem költségeit, szóval mindent. Pénzünk van rá, mert az állam gazdaságilag sokkal erősebb, mint korábban. Idén növeltük a katonák bérét is, megmutattuk, hogy értékeljük a hadsereg tagjait. Azt szeretnénk, hogy nekünk, mint semleges országnak erős katonaságunk legyen” – mondta többek között a miniszter, akitől megkérdezték, mi lesz azokkal, akiknek van munkája, de be kellene vonulniuk.

„Az állam megtalálja majd a módját, hogy aki katonai szolgálatot teljesít, annak ne mondhasson fel a munkaadója” – felelte Stefanović, aki arról is beszélt, hogy Szerbia továbbra is jelentős összegeket fektet különboző fegyverek, harci eszközök, illetve hadianyag beszerzésére. Szavai szerint elsősorban a légvédelmet és a légierőt szerelik fel, illetve páncélozott csapatszállító járműveket vásárolnak. Azt mondta, a vezérkar igényeinek megfelelően szerelik fel a hadsereget.

Ennek némileg ellentmond Novica Antić. a Szerbiai Katonai Szakszervezet vezetője, aki az elmúlt héten azt nyilatkozta, hogy néhány évvel ezelőtt még a vezérkar és katonai szakértők döntöttek a fegyverek és a felszerelés beszerzéséről, az erről szóló törvény módosításával azonban ez a jog átkerült a politkusok kezébe, ennek következtében pedig gyanús dolgok történnek a beszerzések terén.

Szerbia folyamatosan növeli katonai kiadásait

Stefanović szerint viszont az állam megengedheti magának, hogy a katonák jól meg legyenek fizetve.

„Azt üzenjük ezzel katonáinknak, hogy mivel a haza védelmét választották, megbecsüljük és megfizetjük őket” – tette hozzá a miniszter, aki azt is elmondta, hogy végleges döntés a sorkatonaság újbóli bevezetéséről szeptemberben, vagy októberben várható.

Évi 8 milliárdot költenek majd a katonákra (Fotó: archív)