Minden marad a régiben, továbbra is Czegledi Rudolf Zenta község polgármestere – így döntött a községi képviselő-testületet alkotó tagok többsége.

A Korrupcióellenes Ügynökség pénteken kézhez vett levele miatt a polgármester kénytelen volt bizalmi szavazást kezdeményezni saját maga ellen, ugyanis két alkalommal is megszegte a törvényt. Egyszer, amikor tizenöt napos határidőn belül nem jelentette az ügynökségnek, hogy a zentai Cor Jesu, valamint a szabadkai Szekeres László és Bíró Károly Alapítványban is igazgatóbizottsági tag, másodszor pedig akkor, amikor két alkalommal is – polgármesteri minősítésben – aláírta a Cor Jesunak jóváhagyott támogatást, miközben tagja volt az alapítvány igazgatóbizottságának.

Nemcsak a Cor Jesu esetében sértett törvényt Zenta polgármestere

A hétfőről keddre halasztott tizedik képviselő-testületi ülés első napirendi pontja a bizalmi szavazás volt. Az ülésen a huszonkilenc tagból huszonhat képviselő jelent meg: a Sarnyai Rózsa Edit, a községi közigazgatás vezetője elmondta, hogy az ügynökség még 2017-ben indított eljárást a polgármester ellen, aki többször is fellebbezett a döntés ellen, azonban a fellebbezési lehetőségekre többször már nem volt lehetősége, így a képviselő-testület elé került az ügy, s emiatt sürgősségi eljárásban kell az ügynökség kezdeményezésével foglalkoznia a testületnek. Sarnyai azt mondta, amennyiben a polgármester nem kíván részt venni ezen a vitán, úgy elhagyhatja az ülést. Ez meg is történt, Czegledi pár másodperccel később már nem volt a teremben. A vitában először Miladin Bradić szólalt fel, aki elmondta, hogy nem volt idő felkészülni az ülésre, mert későn kapták meg az anyagot, amely korábban fent volt magyar nyelven a Facebookon (a Szabad Magyar Szó tette közzé – a szerk. megj.). Sarnyai Rózsa Edit hozzátette, hogy arról szavaznak a képviselők, hogy egyeznek-e az ügynökség állásfoglalásával.

Végül ellenszavazat nélkül utasították el az ügynökség kezdeményezését, vagyis nem fogadják el a Korrupcióellenes Ügynökség Czegledi Rudolf felmentéséről szóló kezdeményezését. A szavazás során a hatalmi koalíciót alkotó VMSZ-es és haladó tagok Czegledi mellett szavaztak, a Polgári Mozgalom Zentáért csoport tagjai tartózkodtak.

Mint ismeretes, Czegledi Rudolf 2012 óta a község polgármestere: a Vajdasági Magyar Szövetség képviselőjét tavaly ősszel harmadszor is megválasztották a község első számú emberének.

A szavazás után a VMSZ-es képviselők felsorakoztak Czegledi mögé, s Pék Zoltán még egyszer közölte a döntést, amely szerint 24 képviselő szavazott a kezdeményezés ellen, és ketten tartózkodtak.

– Továbbra is VMSZ-es polgármestere marad Zentának, s amint elkezdtünk tavaly azt ugyanazzal a csapattal folytatjuk – mondta a köztársasági képviselő.

Czegledi Rudolf elhagyja az üléstermet a bizalmi szavazás előtt (Fotó: Szabad Magyar Szó)