A közösségi médiában a minap jelent meg egy javaslat, miszerint Đorđe Balaševićről, a közelmúltban elhunyt énekes-dalszerzőről nevezzék el a Belgrádot Zágrábbal összekötő autópálya egy részét – írja a 021.rs.

A javaslat Milan Janićtól származik, aki elmondta, hogy még semmilyen hivatalos eljárást nem indítottak el ezzel kapcsolatban, de szerinte illendő lenne egy ilyen gesztussal megemlékezni a művészről. Javaslata szerint az autópálya vajdasági része, Belgrád és Batrovci között viselné Balašević nevét.

„Balašević elvesztése nehéz volt annak a generációnak, aki vele együtt nőtt fel, nehezen tudjuk elképzelni az életet nélküle. Sok mindent hagyott hátra, és emiatt hálásak vagyunk. Újvidék biztosan méltó emléket állít neki, de Szerbia többi polgárának is meg kellene emlékeznie róla”– mondta többek között Janić.

Arról korábban már írtunk, hogy Balašević nem szerette volna, hogy utcát, vagy hidat nevezzenek el róla Újvidéken.

Sem hidat, sem utcát nem neveznek el Újvidéken Đorđe Balaševićről

„Az autópálya Belgrád és Batrovci közötti szakasza teljes egészében a Pannon régióban található, nagy része pedig Vajdaságban, a művész szellemiségét híven tükrözné. Az elnevezéssel utat mutathatnánk szomszédainknak – főlet Horvátországra és Bosznia-Hercegovinára gondolok – hogyan képzeljük el a jövőnket, és az egymáshoz való viszonyt. Ha az autóút ezt a nevet kapja, az egyértelmű üzenet arra nézve, hogy egymást tisztelve, békében és barátságban szeretnék élni” – mondta Milan Janić.

Đorđe Balašević (Fotó: Kószó Attila)