A hétvégén megtartotta választási és évi közgyűlését a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége (VANCESZ), amelyen Fodor Zoltánt választották meg az ernyőszervezet új elnökének.

Fodor a kinevezését követően elmondta, a közgyűlésen a tavalyi és az idei munkaprogram és a megvalósított pénzügyi terv is a napirenden szerepelt. Emellett lebonyolították a választást, új vezetőséget választottak: megszüntették a titkári pozíciót, a továbbiakban két alelnöke lesz a szövetségnek.

– A két alelnök, Kerepes Árpád, akishegyesi, Tót Gabriella pedig a topolyai tagszervezet képviselője. Mi idősebbek vagyunk, és szerettük volna a fiatalokat is bevonni, ezért megszüntettük a titkári beosztást. Emellett, mivel az elnökségünk kilenc tagú, hat küldöttünk van a különböző egyesületekből – mondta Fodor. Az Alapszabálymódosítás is megtörtént a közgyűlésen, néhány pont ugyanis Fodor szerint kétértelmű volt.

– Az Alapszabállyal szeretnénk megvédeni a nagycsaládos mozgalmat. Ezeket a hiányosságokat pótoltuk, hogy egyértelmű legyen az egyesület célja.

Fodor szerint sok problémaakad, ugyanis egyes egyesületek nem tudják bejegyeztetni magukat, szeretnének segíteni rajtuk, visszaállítani a régi ismeretségeket, félnek, hogy megszűnik az együttműködés velük, mert a korábbi elnök, Krizsán Vilmosvolt a kapcsolattartó.

Tavaly a járványhelyzet ellenére szerveztek programokat, többek között a házasság világnapját, szűkebb körben ugyan és betartva az előírásokat, a díjátadó viszont elmaradt. A járványügyi helyzettől függően idén mindenképp megszerveznék a tavalyról elhalasztott díjátadó ünnepséget, továbbá anyák napi rendezvényekre, ünnepségre van igény, és akadnak tagszervezetek, amelyekszeretnének családi napot rendezni. Jövőre mindenképpen visszaállítanák az eminens programokat, amiket eddig minden évben megtartott a szervezet.

A VANCSESZ tagjai és a vezetőség (Fotó: Az egyesület archívuma)