Pénteken délután kapta kézhez a Korrupcióellenes Ügynökség javaslatát Czegledi Rudolf, Zenta polgármestere, amely bizalmi szavazás indítványozását kéri a község első emberétől. Czegledi hétfőn, a községi képviselő-testület elhalasztott ülését követően állt a sajtó elé, és részletezte, milyen ügy miatt is kéri az eljárást az illetékes ügynökség.

— Egy 2016-os ügyről van szó, amikor a Cor Jesu Alapítvány két pályázatot adott át a községnek: az egyik az egyházzenei fesztivál megszervezésével, a másik a templom felújításával függ össze. Az önkormányzat jóváhagyta, én pedig aláírtam ezeknek a támogatását, miközben az alapítvány igazgatóbizottságának tagja voltam. Az ügynökség emiatt érdekütközést állapított meg, hosszú éveken keresztül zajlott vizsgálat, s ennek alapján kötelességem az első képviselő-testületi ülésen bizalmi szavazást indítványozni a polgármesteri funkcióm beszüntetésére. Hiszen polgármester nem lehet senki, ha bármi kétely merül fel – mondta hétfőn reggel Czegledi.

Hozzátette, hétfőn a képviselő-testület ülése kezdetének egyórás halasztása nem volt elég a szükséges dokumentáció elkészítéséhez, ezért azt kedden 9 órára halasztották.

Az ügy kapcsán Czegledi elmondta, a két támogatott program rendben és rendellenesség nélkül lezajlott. Az elszámolások rendben voltak.

— Senki nem vett fel egy dinárt sem ettől az alapítványtól, úgy érezzük, hogy az összeférhetetlenségen kívül más nem történt. Az ügy 2016-ban történt, vagyis az elmúlt ciklusban, de most kell a döntést meghozni. Holnap a bizalmi szavazás az első napirendi pont lesz, emelte ki Zenta polgármestere.

Mint ismeretes, Czegledi Rudolf 2012 óta a község polgármestere: a Vajdasági Magyar Szövetség képviselőjét tavaly ősszel harmadszor is megválasztották a község első számú emberének.

A községi képviselő-testüetben a VMSZ-nek 13, a Szerb Haladó Pártnak 10, az Együtt a jobb Zentáértnak, valamint a Polgári Mozgalom Zentáért képviselő csoportnak is 3-3 képviselője van.