Aleksandar Vučić államfő a szerb köztelevízió péntek esti műsorában beharangozta, hogy vasárnap Brüsszelbe utazik, ahol Szerbia jövőjéről, illetve a Belgrád és Pristina közötti párbeszédről egyeztet majd Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, Josep Borrellel, az Unió külügyi főképviselőjével és Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével.

A műsorban a szerb elnök arról is beszélt, hogy a gazdaság növekedéséhez elengedhetetlen, hogy az emberek felvegyék a koronavírus elleni vakcinát. Vučić egyebek közt arra is kitért, hogy Nagybecskereken meg kell oldani az ivóvíz-problémát, sok helyen a légszennyezést kell csökkenteni, vagy éppen szennyvízcsatorna-hálózatot építeni.

– Ahhoz, hogy mindezt véghez tudjuk vinni, fel kell vennünk a védőoltást, hogy egészségesek maradjunk és dolgozni tudjunk – fogalmazott Vučić.

Arra az újságírói kérdésre, hogy hogyan kommentálja az Egységes Szerbia párt elnöke, Dragan Marković Palma ellen felhozott vádakat, az államfő azt felelte, hogy az ilyen eseteket régebben sem kommentálta, még akkor sem, amikor éppen politikai ellenfeleit gyanúsították, mivel ez „nem a politikusokra, hanem az illetékes intézményekre tartozó kérdés”.

– Súlyos dolgokról van szó, ezek túlságosan is komoly vádak. A politikusok sok más esetben is hazudtak már, de a végén valakinek börtönbe kell mennie. Ez esetben vagy Marković lesz az, ha bebizonyosodik, hogy bűnös, vagy pedig az, aki hazudott. Ha bebizonyosodik a vád, akkor ez hátborzongató, az viszont még hátborzongatóbb, ha kiderül, hogy ártatlan, mert akkor mit mond majd Dragan Marković az unokáinak – fogalmazott az államfő.

Vučić azt mondta, nem az ő dolga, hogy következtetéseket vonjon le abból, amit egy pártaktivista állít.

– Ezt ne politizáljuk el, hagyjuk dolgozni az intézményeket, a rendőrséget és az ügyészséget. Senki sem élvez védelmet, nem is fog. Ha van olyan nő, vagy kiskorú lány, aki tanúskodna, és ha bebizonyosodik, hogy Marković, vagy bárki más bűnös, akkor börtönbe kerül. De én azt kérdezném, hogy ki fogja visszaadni az életét Dragan Markovićnak, akkor ha kiderül, hogy ártatlan? – mondta Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić (Fotó: Archív)