A tartományi parlament újabb funkcióra nevezte ki Pásztor Bálint köztársasági képviselőt, a szabadkai önkormányzat képviselő-testületének elnökét, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnökét.

Pásztor az Újvidéki Egyetem tanácsának tagja lett, sürgősségi eljárással váltották le ugyanis csütörtökön ennek a testületnek néhány tagját, feltehetően az ott egy ideje tartó rektorválasztási botrány miatt. Pásztor Bálint azt a Dudás Attilát váltja, aki egyébként az Újvidéki Egyetem Jogi Karának tanára, míg Pásztor egy magánegyetem docense, méghozzá az újvidéki Gazdasági Akadémia Univerzitás Gazdasági és Igazságügyi Jogi Karán.

Pásztor Bálint 2007 februárja óta köztársasági parlamenti képviselő.

A Családi Kör 2019-ben készített összefoglalót a vajdasági magyar politikusok béreiről. Akkor Pásztor Bálint kapcsán a következőket írtuk:

Pásztor Bálint – havonta 78 804,78 dinár a fizetése 2016 júniusa óta, amihez még hozzájön 30 693,02 dinár átalány, így összesen 109 497,8 dinárt keres. A tulajdonában van még egy 2012-es KIA Cee’d személygépkocsi.

A tavalyi adóbevallás értelmében Pásztor Bálint hivatali funkciói betöltéséért összesen 164.639 dinárt keres, vagyis majdnem egy szerbiai átlagbérrel nőtt a havi bevétele az előző vagyonbevallásához képest.

Köztársasági képviselőként 2020 augusztusa óta 85.110 dinárt kap, amihez még hozzájön 33.148 dinár átalány, így összesen ezért a funkcióért  118.267 dinár jár neki. A tavalyi év augusztusának második felében kinevezték Szabadka város képviselő-testületének elnökévé is, amiért havonta 29.802 dinár jár neki,  képviselőként további 16.570 dinárt utalnak a számlájára.

2019 óta egy KIA Sportage (értéke 18 ezer és 30 ezer euró között van, felszereltségtől függően) tulajdonosa, amit lízingre vásárolt, a Korrupcióellenes Ügynökség nyilvános adatai szerint.

Pásztor emellett a Szabadkai Zsinagóga Alap igazgatóbizottságának elnöke, amiért a közzétett adatok szerint nem kap semmilyen juttatást.

Pásztor Bálint egyébként 2018 novemberétől egyetemi docens, közjogi, valamint jogelméleti tudományterületen, az újvidéki Gazdasági Akadémia Univerzitás Gazdasági és Igazságügyi Jogi Karán előadó Alkotmányjog, valamint Bevezetés a jogba tantárgyakból.

Most kinevezett funkciója, az Újvidéki Egyetem Tanácsának tagja, a hatalomkiterjesztés miatt lehet érdekes. A tanács tagjaként ugyanis olyan pozícióba került, ahol egyetemi kinevezésekbe, szaknyitásokba lesz beleszólása. Valószínűsíthető, hogy a rektorválasztás körüli botrány egyelőre nem ér véget, és a változások érintik majd az Újvidéki Egyetem összes karát, erről a 021.rs portál is készített beszámolót.

Pásztor saját fiát nevezte ki az Újvidéki Egyetem Tanácsának tagjává

Pásztor Bálint, a VMSZ alelnöke (Fotó: pasztorbalint.rs )