Az ember azt hinné, hogy ha fiatalkorúak szexuális zaklatásával és kerítéssel kapcsolatos botrányba kerül egy évek óta a hatalmi koalícióhoz tartozó párt vezetője, akkor a hatalmi struktúra valamilyen módon reagál erre. Viszont nem ez történik Szerbiában az Egységes Szerbia vezetője, Jagodina mindenhatója, Dragan Marković Palma körül kialakult botrány miatt. Koalíciós partnerei nem igazán reagálnak nyilvánosan az ellene felhozott vádakra, még a „az állami szervek feladata, hogy kiderítsék, mi az igazság” és a „nem szólunk bele a bűnüldöző szervek munkájába” típusú kijelentések is elmaradnak.

Zoran Preradović, a NIN hetilap szerkesztője szerint, ha igazak a lányok kerítéséről szóló vádak, akkor a kormánynak záros határidőn belül meg kell buknia. Minden egyéb forgatókönyv utcai tiltakozásokhoz vezetne, nyilatkozta az N1 tévé vendégeként.

– Jelzésértékű az állam elnökének és a miniszterelnöknek a hallgatása. Milyen következtetést kell levonnunk ebből? Ez a hallgatás jóváhagyást jelent? Vajon Vučić úgy nem hagyja majd veszni Palmát, ahogyan nem hagyta Malit, Gašićot, Vulint és ki tudja, kit még? A miniszterelnök asszony – akit, ha jól értettem, meghívtak azokra a jagodinai bulikra – hallgatásából is levonhatnánk következtetéseket, de hogy ne túlozzunk, olyan érzésem van, hogy Vučić még fel kell, hogy mérje, mekkora kára vagy haszna származhat a történésekből, ettől függ Palma sorsa – nyilatkozta Preradović, majd hozzátette: ha ennek az ügynek „nem járnak a végére”, az a jogállam hiányát bizonyítaná, annak a legkisebb látszatát is sárba tiporná.

Preradović nem igazán veszi komolyan azt az állítólagos önszerveződést, amely során 400 nő aláírásával állt ki Palma mellett. Ilyet láttunk Brusban is, mondta. Ha ez a botrány igaznak bizonyul, akkor a kormánynak mennie kell, minden más tiltakozásokhoz vezethet, véli.

A hetilap szerkesztője viszont kijelentette, nem tudja megmondani pontosan, mi az, ami miatt Szerbia polgárai utcára vonulnának, hol az a határ, amit túllépve ez bekövetkezhetne, de meggyőződése, hogy ez már az a pont. Arról is szólt, hogy látja, az egyetemisták és az interneten dolgozó szabadúszók tiltakozásai bebizonyították, a hatalom meghajol a nyomás alatt, amikor utcára vonulnak az emberek.

Preradović igazat ad a jagodinai ügyésznek, hogy az ügy kivizsgálásában a jagodinai Felsőbb Ügyészség az illetékes, de Marković jagodinai befolyását is figyelembe kellene venni, ezért az lenne a legészszerűbb, ha nem Jagodinán folytatnák le az eljárást.

– Van néhány megérzésem. Az első az, hogy meg kellene védeni a tanúkat. Ezt már az a tény is bizonyítja, hogy Marinika Tepićnek ki kellett takartatnia a tanú arcát, eltorzítani a hangját – létezik egy bizonyos mennyiségű félelem. A másik benyomásom az, hogy az, ahogyan Palma és a párttársai arról beszélnek, hogy a Szabadság és Igazság Pártjának tagjáról van szó – nem a politikai hovatartozás diszkreditálja az embert, joga van politikával foglalkozni. A kérdés, hogy valósak-e a tények, azt pedig nem lehet megtiltani, hogy valaki politikával foglalkozzon. Politikai kérdést próbálnak csinálni a dologból, a politikai pálya pedig itt nagyon csuszamlós, az emberek egy mocskos dolognak élik meg, ahol nincsenek tisztességes emberek, ami viszont nem igaz – véli a NIN szerkesztője.

A teljes beszélgetést eredetiben ezen a linken találják.

 

Vučićékat a sajtó tartja életben

Cvijetin Milivojević politológus szerint Aleksandar Vučić és a Szerb Haladó Párt (SNS) népszerűsége kifejezetten alacsony lenne, ha az RTS és a többi nemzeti frekvenciával rendelkező televíziók professzionális munkát végeznének és elfogulatlanul tudósítanának a szinte mindennapi botrányokról, amelyekben a hatalom képviselői is érintettek.

Milivojević a Beta hírügynökségnek nyilatkozva kifejtette, egyetlen demokratikus jogállamban sem „élné túl” a hatalom azokat a megalapozott gyanúkat, amelyek tagjaikat a szervezett bűnözéssel, pedofíliával, kábítószer-kereskedelemmel hozzák kapcsolatba.

– Az összes komoly közvéleménykutató ügynökség kerüli az abnormális körülmények közötti felmérések elvégzését, így azok a bizonyos felmérések jelentéktelenek, amelyek a hatalom 60 százalékos támogatottságát mutatják. Olyan helyzetben vagyunk, hogy a polgárok túlnyomó többsége teljesen alulinformált. A lakosság kizárólag Aleksandar Vučić egész napos tévészerepléseiből jut információkhoz – véli a politológus, aki szerint mindenkit, aki mást mond, mint Vučić, a közvéleménynek hazugként mutatják be.

Mindennek ellenére szerinte érezhető, hogy a hatalom képviselőinek botrányai miatt csökken az SNS népszerűsége, az állami lefedettségű tévécsatornákban pedig egyre kevésbé bíznak meg az emberek.

– Ezt az az adat igazolja, amely szerint tavaly júniusban a szavazati joggal rendelkezők kevesebb mint 50 százaléka voksolt, a hatalom pedig a bejegyzett szavazók kevesebb mint 25 százalékának élvezi a támogatottságát – nyilatkozta.

A jagodinai állítólagos pedofilbotrány kapcsán, amelyben magas rangú hatalmi tisztségviselők is érintettek elmondta, a nyilvánosság nagy érdeklődéssel tanúsít az ügy iránt, de ez a botrány is csak azt bizonyítja, hogy az országos frekvenciájú tévék védik a gyanúsítottakat, az áldozatokkal pedig nem foglalkoznak.

Mindezt figyelembe véve, mondja Milivojević, az ellenzék nagy hibát követ el, amikor „sminkeli” ezeket a csatornákat. Az ellenzék nem a lényeggel foglalkozik, hanem azt követeli, hogy szerepelhessenek a hírekben meg hogy váltsák le a Köztársasági Műsorszórási Ügynökség (REM) tagjait.

Milivojević szerint a polgárokat nem érdekli, hogy egy adott politikus műsoridőhöz jut-e valamelyik értelmetlen műsorban, hanem az, hogy az RTS központi híradója megfelelő módon tájékoztasson a jagodinai pedofilbotrányról, az életszínvonalról általában, és emellett kellene kardoskodnia az ellenzéknek is. Amíg ez nem történik meg, egyik botrány sem árt jelentős mértékben Aleksandar Vučić népszerűségének.

– Amikor Marinika Tepić nyilvánosságra hoz egy kellemetlen ügyet, a hatalom válasza az, hogy a hatalomhoz közeli tévéken különféle agitátorok és spin doctorok vendégeskednek, akik Đilas vagyonával és Tepić származásával foglalkoznak, azzal, hogy román vagy szerb nemzetiségű-e. Ha a nemzeti lefedettséggel rendelkező tévék csak két hónap professzionális munkát végeznének, Szerbiából szabad ország lenne – állapította meg Milivojević.

Bővebben itt.

Sokakban felmerült a kérdés, vajon Vučić magára hagyja-e Palmát (Fotó: N1)