Elfogadta a szerbiai parlament a 2021-es költségvetés módosítását csütörtök este, amellyel az idei hiány a GDP 6,9 százalékára nő; a lépéstől azt várják, hogy segítse a koronavírus-járvánnyal szembeni küzdelmet, ösztönözze a gazdasági növekedést és csökkentse a járvány okozta válság negatív hatásait.

A tavaly decemberben elfogadott költségvetési törvény a bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékát kitevő idei hiánnyal számolt, 1336,3 milliárd dinár bevétel és 1514,8 milliárd dinár kiadás mellett.

A módosított költségvetésben 257 milliárd dinárt a kormány harmadik gazdasági mentőcsomagjára különítettek el – jelentette ki Siniša Mali pénzügyminiszter a javaslat ismertetésekor a belgrádi képviselőházban. Ebből hatvan eurónak megfelelő összeggel segítenek minden nagykorú szerbiai állampolgárnak, valamint támogatják a mikro-, kis- és közepes vállalkozásokat, illetve az idegenforgalmi és vendéglátószektort és a szabadúszó művészeket is.

A költségvetési hiányt ezzel a GDP 6,9 százalékára emelték, a szükséges pénzt pedig hitelekkel igyekeznek biztosítani, és ezzel az államadósság a GDP 58,2 százalékáról 60 százalékra emelkedik majd. A gazdasági növekedés a tervek szerint az idén körülbelül 6 százalékos lesz.

A nagyberuházásokra szánt összegen is módosítottak, a GDP 7,2 százalékát, 430 milliárd dinárt négy autóút kiépítésére, valamint infrastrukturális fejlesztésekre szánják, 5,5 milliárd dinárral a mezőgazdaságot, 417 milliárddal pedig az egészségügyet támogatják. (MTI/N1)

Megszavazták a képviselők a költségvetés módosítását (Fotó: N1)