Tóth Johanna az Újvidéki Egyetem BTK Pszichológia Tanszékének harmadéves hallgatója, április 21-én részt vett az online megrendezett 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencián A borderline személyiségzavar látens struktúrájának feltárása József Attila munkásságának felhasználásával című dolgozatával. Az OTDK-ra a 19. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia (VMTDK) szekcióelső helyezettjeként került, de már a 18. VMTDK-n is ezt a témát járta körül, csak akkor művészeti performansz formájában. Kutatói érdeklődése József Attila költészete és betegsége kapcsán innovatív módon kapcsolta össze a tudományt és a művészetet.

Alapfeltételezése azt volt, hogy a költőt  tévesen diagnosztizálták skizofréniával, s a Szabad-ötletek jegyzéke című naplója alapján kimutathatóak az akkoriban ismeretlen borderline személyiségzavar tünetei.

József Attila életében két óriási törés volt: az egyik kétségkívül traumatikus gyerekkora, legfőképpen édesanyja halála. A másik a tévesen alkalmazott pszichoanalitikus terápia, ami csak ronthatott a költő mentális állapotán, állapítja meg a szerző.

Tóth Johanna először verselemzéseken és a naplón keresztül mutatta be a tipikus borderline-tüneteket: az elhárító mechanizmusokat, az elfojtást, a projekciót, a hasítást, a tünetképzést, a szublimációt, a reakcióképzést, a racionalizációt, a tehetetlenségnyilvánítást, az érzelmi zsarolást, a büntető, önbüntető, szenvedő stb. magatartást.

A kutatás folytatásaként egy teljesen új pszichológiai kérdőívet állított össze a borderline diagnosztizálása céljából, s ezzel a munkájával nyerte el az OTDK Személyiséglélektan 2. szekció különdíját.

Az OTDK-különdíjas Tóth Johanna (Fotó: Szerda Zsófia)