Bakir Izetbegović, a boszniai Demokratikus Akció Párt (SDA) vezetője kijelentette, kész az emberek élére állni, ha Bosznia-Hercegovinában újabb háború törne ki, tudatja az N1.

Izetbegović emlékeztetett, hogy annak idején apja, Alija Izetbegović szemére vetették amikor azt hangoztatta, „Boszniában nem lesz háború”, azután mégis háború tört ki.

– Én nem fogom ezt hangoztatni, mert ez nem Alija, vagy Bakir akaratától függ – mondta a politikus a szarajevói O kanalnak adott interjújában.

A riporter megállapítására, miszerint nem válaszolt az újságírói kérdésre, kész-e háború esetén kiállni az emberek elé, Izetbegović igenlően nyilatkozott:

– Abszolút! Inkább meghalnék, mint hogy megengedjem, hogy a népirtók vegyék át az irányítást Bosznia egy része felett – fejtette ki az SDA vezetője.

A boszniai Demokratikus Akció Párt korábban közölte, hogy Bosznia szétesése nem lehetséges békés úton, és arra figyelmeztette az elképzelést szorgalmazókat, hogy Boszniában háború törhet ki, ami kiterjedhet a térségre, sőt láncreakcióval akár egész Európára is.

Orbán és Vučić újrarajzolnák a Balkán térképét?

„A határok átrajzolása a robbanásveszélyes múltba vezető, veszélyes út”

Milanović: A Bosznia felosztását célzó papír egy nagy sz*r

Bakir Izetbegović (Fotó: N1 Sarajevo)