A bankok nem adhatják ki pénzbehajtó ügynökségeknek az ügyfeleik személyes adatait – közölte kedden a banki ügyfeleket tömörítő Efektiva egyesület.

– A pénzügyi szolgáltatások felhasználóinak védelméről szóló törvény értelmében a bank nem adhatja el pénzbehajtó ügynökségnek a magánszemély tartozását. Ennek ellenére bizonyos pénzintézetek, ahelyett, hogy kapcsolatba lépnének az adósságot felhalmozó ügyféllel, ilyen ügynökségeket alkalmaznak. A bankok és ügynökségek ilyen jellegű együttműködése azonban törvénytelen – olvasható az Efektiva közleményében.

Az egyesület azt tanácsolja azoknak a banki ügyfeleknek, akiket a tartozás miatt nem a bank, hanem egy ügynökség keresi meg, hogy a bankhoz juttassanak el egy írásos beadványt, amelyben kérvényezik személyes adataik törlését az ügynökség adatbázisából.

– Ez azt is jelenti, hogy ezzel a telefonhívások és a zaklatások is megszűnnek, hiszen az ügynökség a továbbiakban nem meri használni az adós személyes adatait – emelte ki közleményében az Efektiva.

Az egyesület arra is rámutatott, hogy a bank köteles írásban tájékoztatni az ügyfelet arról, hogy töröltette adatait, ellenkező esetben az ügyfél panasszal élhet az adatvédelmi biztosnál, sőt akár pert is indíthat.

Az Efektiva törvényértelmezése szerint egyébként például a mobilszolgáltatóknak és a kereskedőknek sem áll jogában, hogy a tartozás megfizettetése érdekében az adós személyes adatait ügynökségeknek adják át.

A bankok nem adhatják ki pénzbehajtóknak az ügyfelek személyes adatait (Fotó: Archív)