Mindhárom, fokozatosan súlyosbodó emberölési vádpontban, másodfokú gyilkosságért is bűnösnek találta kedden délután a minneapolisi bíróság esküdtszéke Derek Chauvin volt rendőrt, aki tavaly nyakra térdeléssel meggyilkolta George Floydot. Az elítélt akár 40 évet is kaphat. Fellebbezésnek helye van, a büntetést kb. nyolc hét múlva mondja ki a bíróság.

Az ítélet háromhetes tárgyalás és az esküdtek alig egynapos tanácskozása nyomán született. A városban soha nem látott biztonsági intézkedések születtek, hogy megvédjék a tanúk, a vádlott, az esküdtek épségét és az épületeket, attól függetlenül, hogy milyen lesz az ítélet.

Mint ismeretes, George Floydot 2020. május 25-én egy bolt előtt tartóztatták le egy hamis húszdollárossal való fizetés gyanújával. Floyd negyedórán át engedelmeskedett a rendőrök minden parancsának. Amikor betuszkolták a járőrkocsiba, arra panaszkodott, hogy klausztrofóbiás, erre a rendőrök a másik oldalon kirángatták és az aszfalton  hátrabilincselt kezekkel hasra fektették. A vádlott ekkor térdelt a nyakára és 9 perc 29 másodpercen át nem engedett fel, hiába kérlelték járókelők, mentősök, sőt más rendőrök, hiába vált egyértelművé az is, hogy Floyd már nem reagál semmire, nem lélegzik és pulzusa sincs. Kórházba szállítása után halottá nyilvánították.

A többszörös videóbizonyítékokkal megalapozott ügy több hónapos tiltakozást váltott ki az Egyesült Államok több mint ezer városában.

Derek Chauvin minneapolisi rendőr George Floyd nyakán térdel 2020. május 25-én (balról), majd vádlottként a tárgyalóteremben figyel 2021 áprilisában (jobbról) (Fotók: Tévéképernyő-másolatok)