Szerdán, április 21-én indul a Speedmarathon nevű akció, melynek során a nap 24 órájában radaroznak majd a közlekedési rendőrök, közölte a szerb sajtó.

Mind a 30 európai országban, ahol a Roadpol nemzetközi szervezet jelen van, így egyebek közt Szerbiában is megszervezik ezt a közlekedésbiztonsági akciót, amelynek keretében a gyorshajtásra, illetve az azzal kapcsolatos egyéb közlekedési vétségekre összpontosítanak.

– Minden rendőri erőnket az utakra fogjuk vezényelni, és ahol csak lehet, sebességet mérünk, hogy így küldjünk világos üzenetet a gépjárművezetőknek, lassítsanak le, és legyenek tekintettel saját és mások testi épségére, életére. Minden haláleset, amely közlekedési baleset miatt következett be, megelőzhető lett volna – közölte Aleksandar Vulin belügyminiszter.

A tárcavezető ismertette, hogy gyorshajtás miatt évente több mint 300.000 gépjárművezetőt bírságolnak meg, és rámutatott, hogy a közlekedési balesetekben elhunyt személyek 50 százaléka éppen ez a vétség miatt vesztette életét.

Duško Pešić, a Közlekedésbiztonsági Ügynökség igazgatója rámutatott, hogy az idén 45 gyalogos vesztette életét, köztük 4 gyermek.

Pešić kiemelte, hogy a gyalogosok 12 százaléka a gyalogátkelőhelyen szenved halálos balesetet, úgy a gépjárművezetők, mint maguk a gyalogosok hibájából. Hozzátette, e tekintetben a mobiltelefon-, illetve a fejhallgató használata is nagy problémát jelent.

Illusztráció (Fotó: Archív)