Srđa Janković epidemiológus, a köztársasági válságstáb tagja hétfőn arra kérte a polgárokat, hogy a közelgő ünnepek alatt is viselkedjenek óvatosan, és tartsák be az érvényben lévő járványügyi rendelkezéseket – írja az RTS honlapja.

A szakember azt mondta, messze még a kollektív immunitás, ezért még korai enyhíteni a rendelkezéseken, mert az visszaüthet, ugyanakkor arra kért mindenkit, hogy a közelgő ünnepeket szűk családi körben töltsék.

„Eddig azt mondtuk, hogy katasztrofális a helyzet, most már a kedvezőtlen szót használjuk, de ez nem azt jelenti, hogy itt a lazítás ideje. A vírus még mindig kering, ezért csökkenteni kell a kockázatot” – modnta a szakember, aki szerint nagyon fontos az immunizáció, és nem véletlen, hogy először azok állnak sorba vakcináért, akik könnyebb tünetekkel ugyan, de átvészelték a fertőzést, mert ők tudják mit jelent a betegség.

„Nagyon fontos, hogy a vakcina felvétele után is tartsuk be a szabályokat, mert amíg a szervezet nem termel megfelelő számú antitestet, veszélyben vagyunk, ugyanakkor a dupla annyi antitest, nem jelent kétszer akkora védettséget” – mondta többek között Janković.

Srđa Janković (Fotó: archív)