Ahogyan arról korábban beszámoltunk, Zorana Mihajlović, a szerb kormány alelnöke, bányászati és energetikai miniszter közölte, hogy júniusban kezdi meg munkáját az Energiahatékonysági Igazgatóság, amely támogatja majd a háztartások nyílászáróinak cseréjét, a nyár végéig pedig közzéteszik az első pályázati felhívásokat is.

Ki igényelheti a nyílászárók cseréjéhez nyújtott állami támogatást?

A Blic információi szerint az energiatakarékossági programot kiterjesztik a tűzhelyek cseréjére is, vagyis az olyan kályhákat és kazánokat lehet majd lecserélni állami támogatással, amelyek nem felelnek meg a jelenlegi környezetvédelmi előírásoknak.

Az illetékes minisztérium szerint a program az elkövetkező három év során valósulhat meg, és 1,2 millió tűzhely cseréjére kerülhet sor ilyen módon.

Egyelőre nem ismeretesek a pályázati feltételek, vagyis nem tudni, hogy mi alapján lesz jogosult valaki az állami támogatásra.

Az új törvény értelmében tilos a gumival és műanyaggal való fűtés, de év végéig azoknak is át kell térni tisztább energiaforrásra, akik szénnel, vagy mazuttal fűtenek. Tisztában vagyunk azzal, hogy önerőből ezt sokan nem tudják megtenni, ezért ehhez is jár majd állami támogatás. Egyelőre több forgatókönyv is van ezzel kapcsolatban. A legvalószínűbb, hogy a minisztérium az önkotmányzatok számára ír ki pályázatot, majd amikor ezek jelentkeznek, hogy milyen forrásokkal és ötletekkel rendelkeznek, ők pályáztatják azokat a cégeket, amelyek ilyen termékekkel rendelkeznek. Amikor a vállalatok neve napvilágot lát, a polgárok ezeknél jelentkezhetnek a nyílászárók, vagy éppen a kályhák, kazánok állami támogatással történő cseréjére” – mondta Zorana Mihajlović.

Az energetikai minisztérium közleménye szerint a pályázatot április végén írják ki az önkormányzatok számára, míg a polgárok június végén számíthatnak erre.

Kályhák cseréjére is lesz állami támogatás (Fotó: Pixabay)